René Olsthoorn

De Beijerinck Premie 2003 is toegekend aan de plantenviroloog René Olsthoorn. Hij krijgt de premie voor zijn innovatieve en originele studies op het gebied van de plantenvirologie, met name op het gebied van de structuur en functie van tRNA-achtige structuren van plantenvirussen.

Dr. René Olsthoorn ontdekte hoe een plantenvirus, het Alfalfa Mosaic Virus, zich vermenigvuldigt in een geïnfecteerde cel. Daarvoor maakt het virus gebruik van een zogenaamde molecular switch. Het virale RNA kan twee vormen aannemen: een die zorgt voor de vertaling van het RNA in virale eiwitten, de ander voor de vermeerdering van het RNA. De coördinatie van deze twee processen - essentieel voor ieder RNA virus - wordt in dit geval door een eiwit uit de virusmantel uitgevoerd. Een dergelijke switch is inmiddels ook voor de replicatie van HIV voorgesteld.

Over de laureaat

René Olsthoorn (1964) studeerde scheikunde aan de Universiteit Leiden. In 1996 promoveerde hij op het onderwerp Structure and evolution of RNA phages. In de periode 1996-1997 kon Olsthoorn met een NWO TALENT-stipendium op zak onderzoek doen in de Verenigde Staten bij het Plant Molecular Biology Center van de Northern Illinois University. Na een aantal jaren als onderzoeker verbonden te zijn geweest aan het Instituut Moleculaire Plantkunde te Leiden, en korte tijd aan het Department of Biophysical Chemistry van de Universiteit Nijmegen, is hij heden werkzaam als onderzoeker bij het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek.