Frank van Kuppeveld

De Beijerinck Premie 2004 is uitgereikt aan de viroloog Frank van Kuppeveld van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St. Radboud. Hij krijgt de prijs voor zijn originele en multidisciplinaire onderzoek naar de manier waarop virussen zich wapenen tegen het afweersysteem van cellen.

Van Kuppeveld doet onderzoek naar picornavirussen, dat zijn kleine RNA-virussen waartoe onder meer behoren de enterovirussen (poliovirus en coxsackievirus), de verkoudheidsvirussen en het mond- en klauwzeervirus. Hij bekijkt hoe deze virussen zich wapenen tegen het afweersysteem van de cel die dreigt te worden geïnfecteerd en welke veranderingen door het virus in de cel worden veroorzaakt. Om in levende cellen virus-geïnduceerde veranderingen te kunnen aantonen maakt Van Kuppeveld op een unieke manier gebruik van de nieuwste celbiologische en imaging-technieken.

Over de laureaat

Dr. Frank van Kuppeveld (38) studeerde biologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde daar in 1997 op een virologisch onderwerp, namelijk de structuur en functie-analyse van het enterovirus 2B-eiwit. Sinds eind 2000 is Frank van Kuppeveld wetenschappelijk medewerker aan het Universitair Medisch Centrum Nijmegen. In 2003 ontving hij een VIDI-beurs van NWO.