Jeroen Cornelissen

Jeroen Cornelissen heeft de Beijerinck Premie 2008 ontvangen. Cornelissen is onderzoeker bij het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij krijgt de prijs voor zijn werk op het gebied van reacties in virusbollen.

Het onderzoek van dr. Jeroen Cornelissen (1972) levert informatie op over de mechanismen waarmee chemische reacties gekoppeld worden in plaats en tijd, zoals in een cel. Plantenvirussen hebben de eigenschap om in water samen te klonteren tot bolletjes. Bij een bepaalde zuurtegraad vallen ze uit elkaar, maar ze vormen weer een bolletje als de zuurtegraad verandert. Kennis over de koppeling van reacties is onder meer van belang voor een beter begrip van diverse ziektebeelden en kan ook worden toegepast in de industrie. De eiwitbolletjes vormen ideaal studiemateriaal en een goed basisgereedschap om nieuwe materialen te maken. Van de eiwitbolletjes kan bijvoorbeeld een kunststof worden gemaakt door ze op te vullen met de juiste uitgangsstof.

Over de laureaat

Jeroen Cornelissen studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2001 promoveerde hij cum laude op een onderzoek naar macromoleculaire systemen. Na een verblijf van ruim een jaar aan het IBM Almaden Research Center in de Verenigde Staten is hij sinds 2002 verbonden aan het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek van Cornelissen is onder andere beloond met de IUPAC Prize for Young Chemists, een VIDI-beurs en de prestigieuze EURYI award. Jeroen Cornelissen publiceerde in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften zoals Science, Angewandte Chemie en Nature Nanotechnology.