Robin Weiss

 

Robin A. Weiss heeft M.W. Beijerinck Virologie Prijs 2001 ontvangen. Weiss, hoogleraar virale oncologie aan het University College London, ontvangt de prijs voor zijn werk op het gebied van de virologie, in het bijzonder voor zijn onderzoek aan retrovirussen.

Over de laureaat

Prof. dr. Robin A. Weiss (1940) is als hoogleraar verbonden aan het Wohl Virion Centre, Windeyer Institute of Medical Sciences van het University College London. Eerder werkte hij bij de Imperial Cancer Research Fund Laboratories en van 1980 tot 1998 was hij directeur onderzoek van het Institute of Cancer Research in Londen.
Weiss doet onderzoek naar menselijke en dierlijke virussen, met speciale aandacht voor opkomende en nieuw geïdentificeerde virussen, alsmede virussen die van dieren op mensen kunnen overgaan. Vooral virussen die AIDS en kanker kunnen veroorzaken, zoals HIV, HTLV en bepaalde herpesvirussen hebben zijn belangstelling. Ook hield hij zich bezig met zogenaamde endogene retrovirussen bij varkens, en hij ontdekte dat deze in principe overdraagbaar zijn naar de mens. Weiss' publicatie in Nature Medicine uit 1997 over hoe virussen die van nature bij varkens voorkomen menselijke cellen kunnen infecteren maakte een enorme discussie los over de mogelijke gevaren van xenotransplantatie.