Bernard van Heck

Bernard van Heck heeft op 3 oktober 2016 de Christiaan Huygensprijs ontvangen voor het onderzoek waarop hij in 2015 promoveerde aan de Universiteit van Leiden. 'Van Heck's proefschrift heeft een exceptioneel Einsteiniaans gehalte,' aldus juryvoorzitter Jan Zaanen.

Majoranadeeltjes

Van Heck ontwierp, gebaseerd op supergeleidende elektronica, een schakeling waarmee Majoranadeeltjes zich door middel van elektrische signalen op commando kunnen vervlechten. Zijn onderzoek maakt de weg verder vrij voor het bouwen van een Majoranakwantumcomputer, die het mogelijk maakt om bepaalde berekeningen exponentieel sneller uit te voeren.

Over de laureaat

Bernard van Heck (1986, Rome, Italië) promoveerde op 6 mei 2015 op het proefschrift Quantum computation with Majorana modes in superconducting circuits. Promotores waren Carlo Beenakker en Anton Akhmerov.

Van Heck, momenteel Postdoctoral Associate aan Yale University, studeerde eerder natuurkunde aan de Universiteit van Roma (La Sapienza). Zijn onderzoek concentreert zich op het gebied van de mesoscopische natuurkunde en quantum-informatie.