Descartes-Huygensprijs 2009 voor Marc Humbert en Arthur Wilde

Marc Humbert en Arthur Wilde de Descartes-Huygensprijs 2009 gewonnen. Zij kregen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking.

Over de laureaten

Marc HumbertProf. dr. Marc Humbert (46) krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar pulmonale hypertensie, verhoogde bloeddruk in de bloedvaten rond de longen. Humbert is werkzaam in het Centre National de Référence de l'Hypertension Artérielle Pulmonaire, Université Paris-Sud. Deze relatief jonge onderzoeker heeft een grote staat van dienst, met een uitstekende publicatielijst, aldus de KNAW-jury die de Franse kandidaat selecteerde. Zijn onderzoek is uitstekend gepositioneerd en internationaal toonaangevend. Het sluit goed aan bij het onderzoek van prof. dr. Vonk Noordegraaf, VU Medisch Centrum. De huidige samenwerking biedt een stevige basis voor voortzetting.

Wilde_Arthur_11660.jpgProf. dr. Arthur Wilde (53) is als hoogleraar Cardiologie verbonden aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij krijgt de prijs voor zijn pionierende onderzoek naar het mechanisme en de genetische achtergrond van hartritmestoornissen en het ontstaan van plotselinge hartdood. Hij is een eminent lid van de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Wilde werkt met diverse Franse onderzoeksgroepen samen. De Franse jury: Wilde is een boeiende persoonlijkheid met wie het makkelijk is om wetenschappelijke relaties aan te knopen.