Halima Mouhib

Halima Mouhib heeft de Descartes-Huygensprijs 2020 gewonnen. De Franse fysica Halima Mouhib, die onderzoek doet naar het reukvermogen, ontvangt de prijs voor haar excellente onderzoek en de bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Halima Mouhib (is hoofddocent aan de University Gustave Eiffel, een multidisciplinair instituut in het Franse Champs-sur-Marne. Zij is gespecialiseerd in de theoretische scheikunde, multi-scale simulaties en hoge-resolutie spectroscopie. De missie van Mouhib is het begrijpen van geurstoffen en mechanismen die ten grondslag liggen aan het menselijk reukvermogen. Hiervoor doet zij vernieuwend onderzoek. Mouhib weet haar onderzoek bovendien op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen bij haar collega’s, studenten en een breder publiek.

Mouhibs samenwerking met Nederlandse onderzoekers gaat jaren terug. In 2014 kreeg ze een beurs voor onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar de manier waarop eiwitten zichzelf door het membraan van ziekmakende Gram-negatieve bacteriën heen kunnen trekken. De Descartes-Huygensprijs stelt Mouhib in staat om in 2021 weer een half jaar samen te werken met onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij zullen simulaties doen met geurstoffen om te begrijpen hoe deze vanuit de lucht opgenomen kunnen worden in een vochtige omgeving, zoals die van de neus.

Foto Renate Schütt