Lex Kaper

Lex Kaper heeft de Descartes-Huygensprijs 2019 toegekend gekregen. Hij ontvangt de prijs voor zijn excellente onderzoek in de sterrenkunde en de bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Foto Lex Kaper-nw2.png

Lex Kaper is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Kapers onderzoek is gericht op de vorming, evolutie en dood van zware sterren (gammaflits). Hij ontwikkelt ook sterrenkundige instrumenten. Zo stond hij onder andere aan de wieg van X-shooter, ‘s werelds meest gevoelige spectrograaf (een instrument dat licht in verschillende kleuren opsplitst). Op dit moment is Kaper betrokken bij de ontwikkeling van MOSAIC. Dat is een zogeheten multi-object spectrograaf die op de in aanbouw zijnde Extremely Large Telescope moet komen.

Kaper werkt intensief samen met het Meudon Observatory in Parijs. Uit deze samenwerking ontsprong een aantal belangrijke wetenschappelijke publicaties en het MOSAIC-project. Een Europees opleidings- en uitwisselingsnetwerk voor studenten en postdocs is in oprichting. Met de Descartes-Huygensprijs zal Kaper aan deze projecten bijdragen.