Ludwik Leibler

Natuurkundige Ludwik Leibler ontvangt de Descartes-Huygensprijs 2015. Hij krijgt de prijs voor zijn excellente onderzoek en zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

De Descartes-Huygensprijs stelt Ludwik Leibler in staat deel te nemen aan het onderzoeksprogramma Radboud Nanomedicine Alliance van de Radboud Universiteit, waar hij de interacties tussen cellen en zachte materialen als hydrogelen verder wil onderzoeken.

Over de laureaat

De in Polen geboren Ludwik Leibler (1951) is een Franse natuurkundige die baanbrekend onderzoek verricht naar zelfreparerende materialen. Leibler ontwikkelde een revolutionaire methode om menselijk weefsel te hechten met lijm van nanodeeltjes. Leibler’s innovatieve en transdisciplinaire onderzoek heeft een sterke band met de biologie. Zijn werk werd eerder bekroond met onder meer de EPJE Pierre-Gilles de Gennes Lecture Prize (2014), de Medal of Innovation CNRS (2013) en de Grand Prix Fondation Internationale de la Maison de la Chimie (2012). In november 2014 werd hij benoemd tot lid van de Franse Academie des Sciences.