Manuel Bibes

Manuel Bibes heeft de Descartes-Huygensprijs 2017 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn excellente onderzoek en zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Met de Descartes-Huygensprijs wil Bibes drie maanden lang onderzoek doen bij het Center for Cognitive Systems and Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal hij de nanolaboratoria van de Universiteit Twente bezoeken. De drie organisaties willen hun expertise bundelen en zo onder andere elektronica ontwikkelen die weinig stroom verbruikt.

Over de laureaat

Foto: Fabienne Issot-Sergent, Thales Research and Technology

Manuel Bibes (1976) is een materiaalwetenschapper die metaaloxides bestudeert. Bibes is een onderzoeksdirecteur van het instituut Unité Mixte de Physique, een samenwerkingsverband tussen elektronicaonderneming Thales en de Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel onderzoek CNRS. Bibes is bekend vanwege zijn onderzoek aan zogeheten dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij nu al een van de topwetenschappers van zijn veld. Hij heeft meerdere octrooien op zijn naam staan, hij publiceert veelvuldig in de allerbeste tijdschriften en hij ontving onder andere een ERC Consolidator onderzoekssubsidie.