Willem Vos

Natuurkundige Willem Vos ontvangt de Descartes-Huygensprijs 2015. Hij krijgt de prijs voor zijn excellente onderzoek en zijn bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking.

Dankzij de Descartes-Huygensprijs kan Willem Vos vaart zetten achter een samenwerkingsverband tussen het Institute of Nanosciences and Cryogenics (CEA/INAC/SP2M) in Grenoble en de Universiteit Twente. Tijdens zijn verblijf in Grenoble wil hij onderzoeken hoe de kwantum interactie tussen lichtdeeltjes en materie (‘cavity QED’) ultrasnel kan worden beheerst. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor toepassingen in de optica en de kwantum informatieverwerking.

Over de laureaat

De Nederlandse natuurkundige Willem Vos (1964) is een deskundige op het gebied van nanofotonica, de interactie tussen nanomaterialen en licht. Hij is verbonden aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, een onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente waaraan hij is aangesteld als hoogleraar COPS (Complex Photonic Systems). Met zijn team toonde hij onlangs voor het eerst aan dat lichtemissie geheel kan worden verboden met een fotonische bandkloof. Ook is zijn groep erin geslaagd om door ondoorzichtige schermen microscopische objecten te zien. Willem Vos is een uitmuntende onderzoeker, aldus de jury. Vos promoveerde cum laude en ontving eerder al een Carnegie fellowship, de Snellius-medaille en een Vici-subsidie van NWO. Hij is fellow van de American Physical Society en van de Optical Society.