Aleida Assmann

Aleida Assmann

De KNAW heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Historische wetenschap 2014 (een bedrag van 200 duizend dollar) toegekend aan professor Aleida Assmann, hoogleraar Engelse literatuur aan de Universiteit van Konstanz (Duitsland).
Prof. Assmann krijgt de prijs voor haar grote, baanbrekende aandeel in het onderzoek naar het ‘culturele geheugen’ van landen en andere menselijke samenlevingen.

Onderzoeker

Aleida Assmann werd geboren op 22 maart 1947 in Bethel, vlakbij Bielefeld (Duitsland). Ze studeerde Engels en Egyptologie aan de universiteiten van Heidelberg en Tübingen, en promoveerde in beide richtingen in 1977.

In 1993 werd ze hoogleraar Anglistik en Allgemeine Literaturwissenschaften aan de Universität Konstanz. Internationaal trad ze regelmatig op als gastdocent, onder meer aan Rice University (Houston), Princeton, Yale, de Universiteit van Chicago en de Universiteit van Wenen.

Assmann publiceerde honderden artikelen, boeken en bundels over Engelse literatuur en over herinnerings- en herdenkingscultuur. Ze is lid van de Academies van Wetenschappen Brandenburg, Göttingen en Oostenrijk, en kreeg in 2008 een eredoctoraat van de Theologische Faculteit van de Universiteit van Oslo.

In 2009 ontving ze van de Alexander von Humboldt Foundation en de Max Planck Society een Max Planck Onderzoeksprijs (750 duizend euro). In 2011 kreeg ze voor haar essays de Ernst Robert Curtius Prijs, een Duitse literatuurprijs.

Persfoto's

Persfoto's James McClelland

Download foto's van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikonen/KNAW.