Aernout Mik

Aernout Mik heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2002 ontvangen 'voor zijn consistente oeuvre van video-installaties, waarin hij het medium video gebruikt in combinatie met andere artistieke middelen. Zijn werkwijze heeft een grote invloed gehad op de huidige generatie "videokunstenaars" in Nederland'.

6.jpgIn de videofilms van Mik staan de gebeurtenissen die zich - tussen personages - voltrekken op zichzelf, maar wekken tegenstrijdige emoties op van verontrustende of humoristische aard. Dit wordt versterkt doordat Mik verschillende lagen van realiteit creëert, waarin hij geënsceneerd gedrag - zowel live als op video - combineert met sculpturale vormen, ingebed in een architectonische structuur, die de beschouwer fysiek tot het werk doet verhouden. Een goed voorbeeld hiervan is de solopresentatie die Mik in 1999 in de Amsterdamse Galerie Fons Welters maakte. In een architectonische vorm van smal toelopende gangen en lage deuren werden videofilms van in elkaar stortende gebouwen en gewonde personages getoond naast een levensechte 'dummy' van een mensaap.

Over de laureaat

Aernout Mik (Groningen, 1962) studeerde van 1983 tot en met 1988 aan de Academie Minerva te Groningen en was deelnemer aan de Ateliers '63 te Haarlem. De kunstenaar heeft inmiddels zowel in Nederland als internationaal een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen opgebouwd. Hij nam deel aan belangrijke groepstentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum te Amsterdam (Wild Walls 1995), de Grazer Kunstverein te Graz (Mise en Scène, 1998) en het National Museum of Modern Art te Kyoto (Still/ Moving, 2000) en was vertegenwoordigd op Biënnales in Sao Paolo (1991), Venetië (1997) en Melbourne (1999). Meer recentelijk had hij omvattende solopresentaties in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Reversal Rooms, 2002), het ICA te Londen (3Crowds, 2000), en het Van Abbemuseum te Eindhoven (Primal gestures, minor roles, 2000), waar hij zijn (bijna) gehele oeuvre in een totaalinstallatie presenteerde.
In 1997 ontving Mik de Sandbergprijs voor zijn video's Lick en Fluff. Zijn werk is opgenomen in de collecties van belangrijke Nederlandse musea waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Van Abbe Museum te Eindhoven en het Centraal Museum te Utrecht.

mik mik mik
Middlemen, 2001
Video installation
Digi-beta
Reversal Room, 2001
5-screen video installation (synchronized)
digi-beta
Softer Catwalks in Collapsing Rooms, 1999
video installation mastered on digi-beta from dv-loop
Collection Stedelijk Museum Amsterdam
De Vleeshal, Middelburg
mik mik mik
Kitchen, 1997
video installation
mastered on digi-beta from dv-loop
collection Stedelijk Museum, Amsterdam
Mob, 1998
video installation
mastered on digi-beta from dv-loop
Piñata, 1999
2-screen video installation (synchronized)
mastered on digi-beta from dv loops
mik mik mik
Organic Escalator, 2000
video installation digi-beta
Collection Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven
Territorium, 1999
2-screen video installation (synchronized)
mastered on digi-beta from dv loops
Lumber, 2000
5-screen video installation (synchronized)
digi-beta