Guido Geelen (1961), Nederland

Guido Geelen heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2000 ontvangen 'voor zijn onorthodoxe wijze waarop hij de toepassing van het traditionele materiaal klei een vernieuwende impuls heeft gegeven'.

10.jpg'Beeldenmaker' Geelen, zoals hijzelf graag genoemd wil worden, maakt beelden waarin keramiek een belangrijke plaats inneemt. Deze beelden zijn vaak opgebouwd uit keramische reproducties van de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen. Geelen maakte bijvoorbeeld een keramische sculptuur die is samengesteld uit in rode klei samengeperste honden, autobanden, stofzuigers, televisies en computers. Door deze voorwerpen te ordenen en vervolgens op elkaar te stapelen, creëert Geelen een keramische muur die ondanks, of wellicht dankzij, zijn ogenschijnlijke morbide karakter de beschouwer blijft intrigeren.

Over de laureaat

Guido Geelen is geboren in Thorn in 1961. In Tilburg heeft hij de Tehatex gedaan en daarna nog twee jaar Academie voor Beeldende Vorming. In 1988 ontving Geelen de Aanmoedigingsprijs gebonden kunsten van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst, in 1989 de Charlotte Köhlerprijs voor beeldhouwkunst en in 1990 de Aanmoedigingsprijs beeldende kunst van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Werk van Geelen is te zien in de collecties van het Stedelijk Museum te Amsterdam, de Collectie PTT Kunst en Vormgeving in Den Haag, het Kruithuis, Stedelijk Museum voor hedendaagse Kunst in 's -Hertogenbosch, het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch, het Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum De Pont in Tilburg.