Yvonne Dröge Wendel

Yvonne-Droge-Wendel-foto-yussi-puikkonen-460.jpg

Beeldend kunstenaar Yvonne Dröge Wendel krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs 2016 voor de Kunst (100.000 euro, waarvan de helft bestemd is een publicatie en/of tentoonstelling). De internationale jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst acht het werk van Yvonne Dröge Wendel origineel, inventief en vitaal.

Kunst

De drijfveer achter het werk van Dröge Wendel is voelbaar en zichtbaar aanwezig: op een speelse, filosofische manier onderzoekt Dröge Wendel hoe objecten het gedrag van mensen beïnvloeden. Een markant voorbeeld is de zwarte bal van 3,5 meter doorsnee die zich met hulp van het publiek een weg door straten en steegjes baant en door poortjes heen ruimtes binnendringt. Het publiek reageert met zichtbaar plezier op het object en gaat ermee aan de haal. Haar promotieonderzoek naar het relationele en performatieve vermogen van objecten past bij actuele vragen over onze relatie tot de wereld om ons heen. Met de toewijzing van de prijs aan Yvonne Dröge Wendel wil de jury het belang onderstrepen van de potentie die kunst heeft om de wereld anders te beschouwen en te beleven.

Persfoto's

Yvonne Dröge Wendel Yvonne Dröge Wendel Yvonne Dröge Wendel Yvonne Dröge Wendel Yvonne Dröge Wendel Yvonne Dröge Wendel

Download een foto van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van de portretfoto: Jussi Puikkonen/KNAW

Neem voor meer informatie, interviews en beeldmateriaal met betrekking tot de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst contact op met ‘Claire Beke – Communicatie in Cultuur’, beke@communicatieincultuur.com of 015 201 0210.

Neem voor algemene informatie over de Heinekenprijzen en over de wetenschapsprijzen contact op met Irene van Houten, irene.van.houten@knaw.nl, 020 551 0733.