Christopher M. Dobson

490x220 christopher dobson

De KNAW heeft de Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica 2014 (een bedrag van 200 duizend dollar) toegekend aan professor Christopher Dobson, hoogleraar chemische en structurele biologie aan de universiteit van Cambridge (Verenigd Koninkrijk).
Dr. Dobson krijgt de prijs voor het ontrafelen van hoe eiwitten in het lichaam zich verkeerd kunnen vouwen en hoe dat kan leiden tot ouderdomsziekten zoals Alzheimer, Parkinson en diabetes.

Onderzoeker

Christopher M. Dobson werd geboren op 8 oktober 1949 in het Verenigd Koninkrijk. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford, waar hij in 1976 ook promoveerde. Een jaar later vertrok hij voor drie jaar naar de Verenigde Staten, naar Cambridge. Hij deed er onderzoek aan Harvard Universiteit en het Massachusetts Institute of Technology.

In 1980 keerde hij terug naar het Britse Oxford, waar hij in 1996 werd benoemd tot hoogleraar. In 1998 volgde een aanstelling tot directeur van het Oxford Centre for Molecular Sciences.

In 2001 stapte Dobson weer over van Oxford naar Cambridge, maar nu in Engeland. Aan de Universiteit van Cambridge bezet hij sindsdien de John Humphrey Plummer leerstoel voor chemische en structurele Biologie.

Hij was (co)auteur van meer dan 650 gepubliceerde manuscripten en review-artikelen. Meer dan 30 daarvan werden afgedrukt in de invloedrijke bladen Science of Nature.

Naast productief en invloedrijk onderzoeker is Dobson sinds 2007 ook rector van het eeuwenoude St. John’s College in Cambridge.

Dobson heeft vele onderscheidingen en prijzen op zijn naam. Zo kreeg hij in 2009 de koninklijke medaille van de Royal Society in Londen. Hij is buitenlands lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences en de American Academy of Arts and Sciences. Hij ontving eredoctoraten van vijf universiteiten, in België, Zweden, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland ontving hij in 2002 de Bijvoet Medaille van de Universiteit Utrecht.

Persfoto's

Persfoto's Christopher Dobson

Download foto's van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.

Neem voor foto's in tif-formaat contact op met .