Patti Valkenburg

Patti Valkenburg, hoogleraar Jeugd en media aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de gedrags- en maatschappijwetenschappen 2011 ontvangen.

Patti_Valkenburg.jpgValkenburg heeft haar vakgebied - het gebruik en de invloed van media op kinderen en jongeren - op eigen houtje ontwikkeld. Ze ontwikkelde theorieën om bijvoorbeeld de effecten van media op de fantasie van kinderen te begrijpen, en bedacht een model om te verklaren welke mediavoorkeur kinderen van verschillende leeftijden hebben. Haar ideeën zijn een belangrijk uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van de Kijkwijzer. Haar onderzoek biedt wetenschappelijk inzicht in de vraag hoe een kind in de loop van zijn jeugd omgaat met sociale media, en welke invloed genetische aanleg en de omgeving binnen en buiten het gezin daarop hebben. Op haar vakgebied behoort Patti Valkenburg tot de absolute top: ze is de meest geciteerde Europese onderzoeker in haar vakgebied, ontving tal van prijzen en speelt internationaal een belangrijke rol bij de organisatie van haar vakgebied.

Over de laureaat

Prof. dr. Patti Valkenburg (1958) begon laat aan haar academische carrière – ze ging op haar 30ste studeren - maar die nam daarna snel een enorme vlucht. Sinds haar promotie in 1995 is haar onderzoek zonder onderbreking gefinancierd door KNAW, NWO en de European Research Council. Valkenburg is sinds 1998 hoogleraar Jeugd en media aan de afdeling Communicatiewetenschap van de UvA, en ze is oprichter en wetenschappelijk directeur van het Center for Research on Children, Adolescents and the Media, een van de grootste in zijn soort wereldwijd. Begin dit jaar werd ze benoemd tot eerste faculteitshoogleraar aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA.  Valkenburg is dit jaar eveneens als lid toegetreden tot de KNAW.