Freek Vonk en Rob van Hattum

Freek Vonk en Rob van Hattum ontvangen van NWO en KNAW de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2012. Zij kregen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.

En de Eurekaprijzen 2012 gaan naar.... from Fast Facts on Vimeo.

Over de laureaten

Rob van Hattum is als wetenschapsjournalist en programmamaker al jarenlang betrokken bij wetenschapstelevisie. Hij maakte reportages voor actualiteitenrubrieken, was als eindredacteur van de VPRO-wetenschapsprogramma’s initiator van vele documentaires en langlopende series als Noorderlicht en Labyrint en nam het initiatief voor het wetenschapsportal Wetenschap24. Ook is hij samen met NWO een van de drijvende krachten achter de Nationale Wetenschapsquiz. Sinds 2000 is Van Hattum creatief directeur van wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. 

De jury koos voor Rob van Hattum omdat hij zijn grote enthousiasme voor de wetenschap op creatieve en gedegen wijze weet over te dragen naar een breed publiek. De jury noemt hem ‘inhoudelijk gedreven en buitengewoon goed in staat complexe wetenschapsthema’s te vertalen voor verschillende leeftijdsgroepen.’ Van Hattum is een spin in het web van de wetenschapscommunicatie, neemt initiatieven, is kritisch en vasthoudend.

Freek Vonk is als bioloog werkzaam aan de Universiteit van Leiden en het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis. Hij doet onder andere onderzoek naar nieuwe medicijnen die van slangengif kunnen worden gemaakt. Vonk heeft een aantal publicaties in toptijdschriften op zijn naam staan. Voor zijn onderzoek ontving Vonk in 2008 een NWO-Toptalentsubsidie en in 2012 kreeg hij van NWO financiering uit het programma Rubicon. Daarmee kan hij onderzoek doen aan een buitenlandse topuniversiteit. Bij NCB Naturalis kan hij zijn wetenschappelijke loopbaan combineren met zijn talent voor wetenschapscommunicatie. 

Freek Vonk is door de jury voorgedragen vanwege zijn vermogen om als wetenschapper een breed publiek te raken met zijn enthousiaste presentatie. Vonk weet kinderen en volwassenen te boeien  met zijn verhalen over dieren als slangen, krokodillen en grote spinnen.  Hij is een veelgevraagde gast in radio en tv-programma’s zoals 3FM van Giel Beelen, De Wereld Draait Door en speelde de hoofdrol in het kinderprogramma Freek op Safari.  Daarnaast schrijft hij columns in diverse tijdschriften en kranten. In 2011 verscheen er kinderboek van zijn hand: Freek op expeditie.

 

eureka2012-1V.l.n.r. NWO-voorzitter Jos Engelen - Freek Vonk - KNAW-president Hans Clevers - Rob van Hattum

Uitreiking Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2012 aan Rob van HattumHans Clevers feliciteert Rob van Hattum met zijn Eurekaprijs

Uitreiking Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2012 aan Freek VonkJos Engelen feliciteert Freek Vonk met zijn Eurekaprijs

Uitreiking Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2012 aan Rob van HattumJos Engelen feliciteert Rob van Hattum met zijn Eurekaprijs

eureka2012-2V.l.n.r. Hans Clevers - Jos Engelen - Freek Vonk

eureka2012-6Hans Clevers feliciteert Rob van Hattum met zijn Eurekaprijs