Marcel Dicke en Team Vroege Vogels

Marcel Dicke en radio- en tv-programma Vroege Vogels hebben NWO en KNAW de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie 2013 ontvangen. Zij kregen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis over en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap.

Over de laureaten

Team Vroege Vogels
Vroege Vogels is van oorsprong een radioprogramma over natuur en milieu met tegenwoordig zo’n half miljoen luisteraars. Inmiddels is Vroege Vogels ook actief op televisie en internet. Iedere vijf jaar organiseert Vroege Vogels een groot publieksevenement. Diverse initiatieven zijn door Vroege Vogels samen met wetenschappers opgestart, waaronder als sprekend voorbeeld ‘de natuurkalender’, die wordt gevuld met natuurwaarnemingen van onder andere luisteraars van Vroege Vogels. Daarnaast verschijnen er vele boeken, cd’s en cursussen over de natuur.
De jury koos voor de programmamakers van Vroege Vogels omdat zij de biologische wetenschappen en de milieuwetenschappen op een beeldende, informatieve en prikkelende manier voor een breed publiek toegankelijk maken. Vroege Vogels heeft kennis over de natuur populair gemaakt onder jong en oud door hen hierbij actief te betrekken.

Marcel Dicke
Marcel Dicke is als hoogleraar entomologie werkzaam aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Hij heeft meer dan 300 internationale wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Naast zijn wetenschappelijke optredens, is hij veelvuldig te zien in de media en op diverse publiekspodia. Voor zijn onderzoek ontving Marcel Dicke in 2007 de NWO-Spinozapremie en hij werd in 2011 benoemd tot lid van de KNAW.
De jury prijst het enthousiasme waarmee Marcel Dicke zowel wetenschap bedrijft als wetenschappelijke kennis verspreidt. De interactie tussen planten en insecten weet hij zodanig aansprekend te brengen dat hij een echte publiekstrekker bij evenementen is. Daarnaast schreef hij talloze publicaties voor een breder publiek, waaronder ‘Blij met een dooie mug’ en ‘Het Insectenkookboek’. In zijn insectenkookboek presenteert hij samen met collega Arnold van Huis en kookdocent Henk van Gurp smakelijke en voedzame gerechten met insecten en allerlei wetenswaardigheden en achtergronden over het belang van insecten als duurzame dierlijke eiwitbron voor de snel groeiende wereldbevolking.