Paul Blom en Dago de Leeuw

Paul Blom en Dago de Leeuw van het Max Planck Institute for Polymer Research Mainz hebben de Gilles Holst Medaille 2015 ontvangen. De prijs is aan hen toegekend voor hun onderzoek op het gebied van de moleculaire elektronica.

Dat onderzoek, op het grensvlak van natuurkunde en scheikunde, heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe materialen en de toepassing daarvan in apparaten, zoals OLED-beeldschermen.

De jury over Blom en De Leeuw

Het gezamenlijke onderzoek van Paul Blom en Dago de Leeuw laat prachtig zien hoe complementaire kennis op het gebied van scheikunde en natuurkunde en samenwerking tussen industrie en wetenschap kunnen leiden tot wetenschappelijke doorbraken en nieuwe toepassingen.’ De jury bestond uit KNAW-leden Andries Meijerink (voorzitter), Reinder Coehoorn en Joost Frenken en Nathalie Katsonis van De Jonge Akademie.

Over de laureaten

Paul Blom en Dago de Leeuw zijn pioniers op het gebied van de moleculaire elektronica. Hun gezamenlijke onderzoek – bij Philips Research, de Universiteit Groningen en (sinds 2012) het Max Planck Institute voor Polymer Research in Mainz – heeft geleid tot fundamenteel inzicht in organische halfgeleiders. Hun onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in een indrukwekkend aantal artikelen in toonaangevende tijdschriften en hebben meerdere octrooien opgeleverd. Het door Blom en De Leeuw verworven inzicht staat aan de basis van een breed scala van gerealiseerde en toekomstige toepassingen, zoals OLED-displays, organische zonnecellen en organische computerchips. Hun onderzoek strekt zich uit van de ontwikkeling van nieuwe materialen, tot het verwerven van inzicht in de elektronische eigenschappen van die materialen en het toepassen ervan in apparaten.

Blom en De Leeuw wonnen voor hun gezamenlijke werk tal van prijzen en werden door Thomson Reuters vermeld in de top honderd van The World’s Most Influential Scientific Minds 2014.

Paul Blom (rechts) en Dago de Leeuw © Thomas Hartmann/MPG