Irene van Renswoude

Dr. I. van Renswoude (46) is als postdoc verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) in Den Haag. Zij krijgt de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap 2014 voor haar onderzoek naar de geschiedenis van de vrije meningsuiting in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen.

220x267_irene_van_renswoudeIrene van Renswoude deed bij het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht onderzoek naar vrije meningsuiting in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen. Haar proefschrift, uit 2011, rekende af met de gedachte dat idealen als welsprekendheid, eerlijkheid en kritiek op de heersende macht waren verdwenen met de ondergang van het Romeinse rijk. Ook de Middeleeuwen kenden ‘dissidenten’: geen filosofen zoals voorheen, maar geestelijken die evenmin hechtten aan macht of bezit.

Aan het Huygens ING bestudeert Van Renswoude nu het Middeleeuwse publieke debat. In 2012 won ze een Studieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum. 

 

icon_audio.gifIrene van Renswoude over vrije meningsuiting in de middeleeuwen, in De Kennis van Nu, 13 mei, Radio 5