James McClelland

James McClelland

De KNAW heeft de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap 2014 (een bedrag van 200 duizend dollar) toegekend aan professor James McClelland, directeur van het Center for Mind, Brain, and Computation aan de Universiteit van Stanford (Verenigde Staten).
Prof. McClelland krijgt de prijs voor zijn grote en fundamentele bijdrage aan het gebruik van neurale netwerken voor het modelleren van cognitieve hersenprocessen.

Onderzoeker

James (‘Jay’) McClelland werd geboren op 1 december 1948 in Cambridge (Verenigde Staten). Hij studeerde psychologie aan Columbia University in New York en promoveerde in 1975 aan de Universiteit van Pennsylvania in de cognitieve psychologie.

Vanaf 1974 werkte McClelland als onderzoeker aan de University of California in San Diego, met gastdocentschappen aan Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge.

In 1984 ging hij naar Carnegie Mellon University in Pittsburgh (Verenigde Staten) maar zijn invloedrijke boek Parallel Distributed Processing: Explorations in the Microstructure of Cognition publiceerde hij twee jaar later samen met David E. Rumelhart en andere oud-collega’s uit San Diego. Het boek is sindsdien 19.000 keer aangehaald.

In 2006 werd McClelland hoogleraar aan de universiteit van Stanford in Californië. Daar is hij ook directeur van het door hem opgerichte Center for Mind, Brain, and Computation.

McClelland kreeg eredoctoraten van de Université Libre de Bruxelles en de New Bulgarian University in Sofia. Hij is lid van de sectie Psychologie van de Amerikaanse National Academy of Sciences en voorzitter van de sectie Psychologie van de American Association for the Advancement of Science.

Persfoto's

Persfoto's James McClelland

Download foto's van hoge resolutie van onze Flickr-pagina's. Vermeld bij gebruik van een foto: Jussi Puikkonen/KNAW.