Jelle Lössbroek

Socioloog Jelle Lössbroek heeft de Instituut Gak-KNAW Award ontvangen. In zijn prijswinnend onderzoeksvoorstel staat de financiële positie van verschillende groepen gepensioneerde migranten centraal.

Pensioenarmoede treft een groot deel van de migranten in Nederland. Hoe komt dit en wat is hieraan te doen? Met de Award krijgt Lössbroek een driejarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

Een armoedige oude dag dreigt voor een grote groep gepensioneerde migranten. Jelle Lössbroek stelt in zijn prijswinnend onderzoeksvoorstel de financiële positie van verschillende groepen gepensioneerde migranten centraal. Hiervoor zal hij enerzijds onderzoeken welke factoren belangrijk zijn voor de arbeidsmarkt- en pensioensituatie van verschillende groepen oudere migranten en anderzijds in hoeverre deze situatie verbeterd kan worden, door migranten zelf en door instituties.

De jury roemt de manier waarop Jelle Lössbroek een publiek enthousiast kan maken voor zijn onderzoek. De combinatie van de onderzoeksvelden migranten en oudere werknemers zorgt voor een interessant, verrassend en sprankelend voorstel. Daarnaast weet Lössbroek veel aandacht voor zijn onderzoek te genereren in de media en publiceert hij in tijdschriften die van hoog niveau zijn.

Jelle Lössbroek ontvangt de Instituut Gak-KNAW Award uit handen van juryvoorzitter José van Dijck en Frederik Buijn, voorzitter bestuur Instituut Gak. Video door Eva Nijsten

Over laureaat

Jelle Lössbroek promoveerde in 2018 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Turning grey into gold. Employer-employee interplay in an ageing workforce. Sindsdien werkt hij als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Utrecht aan het project ‘Digital Society: work and organizations'.  Op 1 juni 2022 begint hij bij het NIDI aan zijn onderzoek ‘Een goede oude dag voor migranten. Bestuderen en bestrijden van pensioenarmoede in een vergeten groep.’