Martine Piccart

Martine Piccart heeft de Bob Pinedo Cancer Care Award 2018 ontvangen voor haar toonaangevende wetenschappelijke bijdragen aan de behandeling van borstkanker en haar veelzijdige educatieve en maatschappelijke bijdragen aan het klinisch kankeronderzoek.

Met het in 1996 door haar opgerichte netwerk van de Breast International Group (BIG) – waarvan Koningin Mathilde van België erevoorzitter is – leverde Piccart een belangwekkende maatschappelijke bijdrage aan het kankeronderzoek. Dit unieke internationale netwerk omvat meer dan vijftig onderzoeksgroepen waarin topwetenschappers samenwerken uit de medische oncologie, chirurgie, radiologie, medische beeldvorming, pathologie, moleculaire biologie en biostatistiek. De hieruit voortgekomen internationale biobank met nauwkeurig gekarakteriseerde tumormonsters legt een basis voor talrijke onderzoeksprojecten en biedt kansen voor toekomstig kankeronderzoek.

Martine-Piccart-PBCCA2018-Gleamlight-BIG080414-0030-460-bodyOver de laureaat

Martine Piccart (Brussel, 1953) wordt gezien als een stimulerend rolmodel voor veel (jonge) vrouwelijke medici en wetenschappers. Naast haar werkzaamheden als wetenschappelijk onderzoeker was ze de eerste en, tot nu toe, enige vrouwelijke voorzitter van drie grote Europese vakorganisaties binnen het kankeronderzoek: de European Society of Medical Oncology (ESMO), European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en European CanCer Organisation (ECCO).

Haar werk is gepubliceerd in prominente tijdschriften en wordt veelvuldig geciteerd. Zij is vanwege haar gezaghebbende wetenschappelijke en educatieve kwaliteiten een gerespecteerd en veel gevraagd spreker op wetenschappelijke conferenties. Zij ontving verscheidene onderscheidingen vanwege haar betekenis voor het kankeronderzoek. Martine Piccart is wetenschappelijk directeur van het Jules Bordet Kankerinstituut in Brussel.