Bert Meijer

De KNAW kent in 2014 de Prijs Akademiehoogleraren toe aan organisch chemicus Bert Meijer (TU/e).

Over de laureaat

Meijer-Bert-5917Prof. dr. E.W. Meijer (59) is hoogleraar Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is toonaangevend in de wereld op het gebied van ‘supramoleculaire polymeren’ – nieuwe biologische materialen met bijzondere eigenschappen.
Klassieke polymeren, zoals nylon, bestaan uit kleine moleculen aaneengesmeed door sterke chemische verbindingen. Ze zijn geschikt voor bijvoorbeeld ijzersterke vezels. Bert Meijer ontwikkelde heel andere soorten polymeren, bestaand uit grote moleculen met onderling relatief zwakke verbindingen. Het zijn nieuwe materialen met innovatieve toepassingen.

Meijer begon zijn loopbaan als onderzoeker bij Philips en DSM. In 1991 stapte hij over naar de Technische Universiteit Eindhoven. Aanvankelijk concentreerde hij zich op ‘dendrimeren’, sponzige bioplastics van vertakte moleculen. Ze worden onder meer toegepast in medische implantaten. Van recenter datum is Meijers werk op het gebied van ‘supramoleculaire zelfassemblerende polymeren.’ Deze categorie polymeren, de naam zegt het al, bestaat uit grote moleculen die zich spontaan groeperen in nog grotere structuren, zoals ook in levende organismen vaak gebeurt. Het resultaat zijn op de biologie geïnspireerde materialen met nieuwe, bijzondere eigenschappen, zoals het vermogen zichzelf na een beschadiging weer te herstellen. Daarnaast richt Meijer zich binnen het Instituut voor Complexe Systemen en Moleculen (ICMS) van de TU/e op moleculaire zelfassemblage, een relatief nieuw wetenschapsterrein met de levende natuur als inspiratiebron.

Meijer draagt met zijn originele en innovatieve onderzoek veel bij aan de fundamentele wetenschap. Door zijn ervaring in het bedrijfsleven is hij ook gepassioneerd in het ontwikkelen van toepassingen. Zijn werk leidde tot innovatieve start-up-bedrijven en tot grote investeringen van multinationals. Meijer publiceert regelmatig in Science en Nature en andere wereldwijd vooraanstaande tijdschriften. Zijn werk is al tienduizenden keren aangehaald. Sinds 2003 is hij lid van de KNAW. Hij is erelid van de Chemical Research Society van India en buitengewoon lid van de Deutsche Akademie der Technikwissenschaften.
In 2001 kreeg Meijer de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek; in 2010 een Advanced Grant van de European Research Council. Hij ontving daarnaast onder meer de Wheland Award van de Universiteit van Chicago en de Arthur C. Cope Scholar Award van de American Chemical Society.

Bert Meijer, laureaat Prijs Akademiehoogleraren 2014 from KNAW on Vimeo.