Jan Vandenbroucke

Jan Vandenbroucke

Jan Vandenbroucke (klinische epidemiologie, Leids Universitair Medisch Centrum van de Universiteit Leiden) is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn toepassing van epidemiologische methoden in het onderzoek van ziekteprocessen. Hij richt zich op observationele onderzoeksmethoden voor behandelingsproblemen die niet in aanmerking komen voor de gebruikelijke gerandomiseerde aanpak met betrekking tot diagnose en therapie.
Opmerkelijk - te midden van een aantal belangrijke, innovatieve toepassingen van nieuwe methodologische ontwikkelingen - is de eerste grootschalige genetische case-controlstudie op het gebied van veneuze trombose. In deze studie naar erfelijke factoren bij veneuze trombose werd de factor V Leiden geïdentificeerd als de verantwoordelijke mutatie voor familiaire stollingsdeficiënties. Professor Vandenbroucke geldt internationaal als autoriteit op het gebied van de theorie van het medisch onderzoek en de geschiedenis van de epidemiologische methodologie.

Jan Vandenbroucke is Akademiehoogleraar sinds 2006.

icon_audio.gifZorgen om medisch onderzoek (Hoe?Zo! Radio, 23 september 2011)

icon_downl_generiek.gif'Mijn liefste bezigheid is de onderzoeksvraag tot zijn absolute essentie terugbrengen' (Akademie Nieuws, juni 2006)