Juan Martín Maldacena

De natuurkundige Juan Martín Maldacena, hoogleraar aan het Institute for Advanced Study in Princeton, krijgt de Lorentzmedaille 2018 voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde gedurende de afgelopen twee decennia. 

Maldacena leverde een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de quantumfysica van zwarte gaten. In 1997 presenteerde hij als eerste een diepgravende relatie tussen de twee pilaren van de moderne natuurkunde: de quantumveldentheorie en de quantumzwaartekracht. Deze zogeheten 'AdS/CFT-correspondentie' (ook wel: 'ijk/zwaartekracht-dualiteit' en 'Maldacena-dualiteit' genoemd) heeft een ware revolutie in de snaartheorie en daarbuiten ontketend. Inmiddels zijn er tal van verschillende theoretische realisaties van deze correspondentie gevonden, waarvan mogelijke fysische implicaties verder worden onderzocht. Een voorbeeld hiervan is de voorspelling van de zogenaamde 'minimale viscositeit' van het sterk gekoppelde quark-gluonplasma, die naderhand onderschreven werd door metingen in Brookhaven en CERN. 

Het werk van Maldacena strekt zich ook uit tot andere takken van de theoretische fysica. Zo bewees hij in 2003 dat de kosmische achtergrondstraling een zeer specifieke signatuur moet bevatten van inflatiemodellen voor het ontstaan van het heelal. Juan Martín Maldacena geldt als zeer invloedrijk; zijn artikelen hebben een grote groep theoretische natuurkundigen beïnvloed en gevormd. Ook in termen van kwantitatieve indicatoren is zijn productiviteit buitengewoon. In de afgelopen 25 jaar heeft hij 125 artikelen gepubliceerd, met rond de 50.000 citaties. Zijn publicatie over AdS/CFT-correspondentie is het meest geciteerde artikel in de hoge-energiefysica (bron). Meer over Maldacena’s werk: http://www.sns.ias.edu/malda 

Over Juan Martín Maldacena

De in Argentinië geboren Juan Martín Maldacena (1968) begon zijn academische loopbaan aan de universiteiten van Buenos Aires en Cuyo, Bariloche. Hij promoveerde aan de universiteit van Princeton, waarna hij zijn carrière voortzette bij de universiteiten Rutgers en Harvard. Sinds 2001 is hij hoogleraar aan het Institute for Advanced Study in Princeton.

Maldacena ontving al vele nationale en internationale onderscheidingen voor zijn werk, zoals de Dannie Heineman Prize for Mathematical Physics, de ICTP Dirac Medal, de Milner Foundation Fundamental Physics Prize, e.d. Daarnaast is hij onder andere lid van de National Academy of Sciences en The World Academy of Sciences (TWAS).