Frank Wilczek

De Amerikaanse fysicus Frank Wilczek (1951), verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), heeft de Lorentzmedaille 2002 ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn baanbrekend werk op het terrein van de deeltjesfysica.

Professor Wilczek is een van de meest invloedrijke theoretische natuurkundigen van de huidige generatie. Hij heeft aan de wieg gestaan van de ontdekking van de 'asymptotische vrijheid'. Die houdt in dat de bouwstenen van een atoomkern zich op kleine afstanden als vrije deeltjes gedragen, hoewel ze op grotere afstand sterk door elkaar zijn aangetrokken. Deze theorie vormt de sleutel tot de interpretatie van bijna alle experimentele studies met moderne deeltjesversnellers. Het werk van Wilczek kenmerkt zich volgens de Akademie door breedte en diepgang. Zo was zijn onderzoek aan deeltjes die slechts in twee dimensies kunnen bewegen van grote invloed op het begrip van twee-dimensionale elektronengassen in halfgeleiders.

Over de laureaat

Wilczek studeerde aan de universiteiten van Chicago en Princeton, waar hij in 1974 promoveerde. Hij was hoogleraar natuurkunde in Princeton en aan de University of California, Santa Barbara. Sinds 2000 bekleedt hij aan het MIT de Herman Feshbach leerstoel. Wilczek is onder andere lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences en eerder onderscheiden met de Dirac medaille (1994) en de Michelson-Morley prijs (2002). De laatste jaren heeft Wilczek een hechte band met de Nederlandse natuurkunde opgebouwd. Zo was hij in 1998 Lorentzhoogleraar aan de Universiteit Leiden. Sinds kort is hij buitenlands lid van de KNAW. Frank Wilczek spreekt en schrijft regelmatig voor een breed publiek over theoretische natuurkunde.