Edward Witten

Edward Witten, hoogleraar aan het Institute for Advanced Study, Princeton, USA, ontving de Lorentzmedaille 2010 voor zijn baanbrekende bijdragen aan de wiskundige beschrijving van fundamentele krachten en elementaire deeltjes, in het bijzonder de snaartheorie.

Edward WittenUit het juryrapport: "Edward Witten is aantoonbaar de invloedrijkste theoretisch fysicus van de laatste drie decennia. Zijn werk omvat meer dan 300 publicaties op het gebied van quantumveldentheorie, snaartheorie, en mathematische fysica. Het werk van Witten kenmerkt zich door een combinatie van diepe natuurkundige inzichten, wiskundige elegantie, en een bewonderenswaardige helderheid van zijn wetenschappelijke betoog. Zijn talloze bijdragen aan de natuurkunde, alsook aan de wiskunde, bestrijken een breed scala aan originele en baanbrekende ontdekkingen en theoretische modellen. Als geen ander modern wetenschapper heeft hij de brug kunnen slaan tussen wiskunde en natuurkunde, en al doende zeer belangrijke bijdragen geleverd aan beide gebieden van de wetenschap."

Juryvoorzitter Carlo Beenakker "Het staat buiten kijf dat Edward Witten door zijn werk een vergelijkbare grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de natuurkunde als Hendrik Antoon Lorentz. Zijn leidende rol in deze natuurwetenschap maakt hem dan ook tot een waardige winnaar van de Lorentzmedaille."

Over de laureaat

Edward Witten studeerde in 1971 af aan Brandeis University en promoveerde in 1976 aan de Universiteit van Princeton. Na een postdoc aan de Universiteit van Harvard trad hij in 1980 toe tot de staf van Princeton. In 1987 stapte hij over naar het Institute for Advanced Study. Hij is onder meer onderscheiden met de US National Medal of Science, de Fields Medal en de Crafoord Prize.