José van der Sman

José van der Sman, wetenschapsredacteur bij Elsevier ontving in 2003 de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij ontvangt de prijs voor haar journalistieke bijdragen over ontwikkelingen in het medisch wetenschappelijk onderzoek. Van der Smans artikelen zijn, volgens de jury, vanwege haar uitstekende stijl voor een breed publiek toegankelijk, zonder dat de inhoudelijke kwaliteit in het geding komt. 

Over de laureaat

José van der Sman (1953) begon haar carrière als journalist in 1978 op de buitenlandredactie van de Volkskrant, waar zij zich specialiseerde in berichtgeving over en verslaggeving vanuit Zuidoost Azië. Na zes jaar dagbladjournalistiek besloot zij in 1984 achtergrondverhalen te gaan schrijven over een grotere variatie aan onderwerpen voor bladen als de Volkskrant en Intermediair. Ook maakte zij incidenteel reportages voor de radio (VPRO) en deed journalistiek researchwerk voor de NOS-televisie.

Haar eerste prestatie in de medische wetenschapsjournalistiek was het inhoudelijk voorbereiden van een geruchtmakend televisieprogramma van de NOS (in april 1988) over de toen nog onbekende ziekte aids. In oktober 1988 trad José van der Sman toe tot de redactie van Elsevier. Bij Elsevier schreef zij de afgelopen vijftien jaar als wetenschapsredacteur meer dan duizend pagina's over medische, psychologische, pedagogische en sociologische onderwerpen. Wat betreft de medische wetenschap heeft zij de afgelopen vijftien jaar in honderden kleinere en grote artikelen de Elsevier-lezer nauwkeurig op de hoogte gehouden van de vele nieuwe inzichten, middelen en methoden van behandeling in de geneeskunde.