KNAW Beijerinck Lezing

De Beijerinck Lezing wordt ieder jaar gegeven tijdens het Dutch Annual Virology Symposium en ondersteund door het Beijerinck Virologie Fonds, een fonds van de KNAW. 

In 2018 vond het symposium plaats in Amsterdam en werd de lezing gegeven door Jeffrey Cohen.

Tijdens de Beijerinck Lezing gaf Jeffrey Cohen uitleg over het Epstein-Barr virus (EBV) en ging hij in op huidige ontwikkelingen van nieuwe vaccins ter preventie van het virus. Het Epstein-Barr virus (EBV) is wereldwijd verantwoordelijk voor naar schatting tweehonderdduizend nieuwe gevallen van kanker per jaar. Een effectief vaccin tegen EBV zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van deze vormen van kanker.

Op dit moment zijn verschillende vaccins tegen EBV in ontwikkeling. EBV infecteert vrijwel iedereen. Op jonge leeftijd verloopt deze infectie meestal zonder symptomen. Bij jongvolwassenen kan een EBV-infectie leiden tot de ziekte van Pfeiffer. EBV is geassocieerd met verschillende vormen van kanker, waaronder de Ziekte van Hodgkin, non-Hodgkin-lymfomen, Burkitt-lymfomen en bepaalde vormen van maagkanker en neus-keelkanker.

Het virus veroorzaakt ook lymfomen bij patiënten bij wie het afweersysteem onderdrukt is; bijvoorbeeld in verband met een orgaan- of weefseltransplantatie.

Jeffrey Cohen tijdens Beijerincklezing 2018. Foto: A.C.S. van den BurgFoto: A.C.S. van den Burg

Over Jeffrey Cohen

Jeffrey Cohen is hoofd van het laboratorium voor Infectieziekten van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), een van de instituten van de National Institutes of Health (NIH). Hij is een expert op het gebied van vaccinontwikkeling, moleculaire genetica, pathogenese en klinische aspecten van herpesvirussen, waaronder EBV. Zijn laboratorium heeft onlangs een prototype vaccin tegen EBV ontwikkeld en menselijke genen geïdentificeerd die de gevoeligheid voor ernstige EBV-infecties vergroten.

Organisatie

Het Dutch Annual Virology Symposium en de Beijerinck Lezing worden ondersteund door het Beijerinck Virologie Fonds, een fonds van de KNAW.

Vakgebieden

Virologie

Voor wie?

Voor de Beijerinck Lezing wordt gegeven tijdens het Dutch Annual Virology Symposium en is op uitnodiging bij te wonen.