Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie

Met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie bundelen NWO en de KNAW sinds 2012 hun krachten voor het bevorderen van betrokkenheid bij en toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek.

De Eurekaprijs wordt vanaf 2015 tweejaarlijks uitgereikt en omvat twee gelijkwaardige geldprijzen van 15.000. De prijs is de opvolger van de NWO Eurekaprijzen en de KNAW Van Walree Prijs. De Eurekaprijs werd meegefinancierd door het Van Walree Fonds.

Vakgebieden

Alle vakgebieden

Voor wie?

Voor de Eurekaprijs komen wetenschappers, journalisten en personen uit andere beroepsgroepen in aanmerking die in staat zijn gebleken wetenschappelijk onderzoek op een uitstekende manier naar een breed publiek uit te dragen. Voor de prijs komen zowel individuen als teams in aanmerking.

We denken hierbij aan:

  • pers-/boekpublicatie: boek(en), serie(s) samenhangende artikelen in dag-/week-/maandbladen, brochures;
  • multimediaproducties: documentaire(s), (serie) uitzendingen/internetsites,sociale media;
  • dramaproducties, tentoonstellingen, en andere evenementen die de publieke belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek bevorderen.

Een kandidaat moet in Nederland werkzaam zijn en worden voorgedragen door een organisatie of persoon werkzaam in de wetenschap, wetenschapscommunicatie of journalistiek.

Nominatie en uitreiking

U kunt op dit moment geen nominaties indienen.

De uitreiking van de Eurekaprijs vond plaats op 12 juni 2015 tijdens NWO Bessensap in Den Haag, het jaarlijkse evenement waar wetenschap en pers elkaar ontmoeten.