PCR-testen

Op deze pagina treft u de vragen aan over de vaccinatie en het coronavirus in de rubriek 'PCR-testen'.

Vraag 54

Kan je een positieve PCR-uitslag krijgen door de vaccinatie?

Nee. In het vaccin wordt alleen het spike-eiwit gebruikt of een spike-gen. De PCR is op andere delen van het virus gebaseerd. Bovendien is de PCR gebaseerd op monsters van de luchtwegen en daar komt het vaccin niet.

Vraag 55

Een collega betwist de Britse COVID PCR-gegevens, omdat deze inconsistent worden uitgevoerd met verschillende aantallen cycli. De WGO beveelt blijkbaar 30 cycli aan, sommige laboratoria gaan tot 45. De bewering is dat alles boven de 30 nutteloos is, omdat je dan fragmenten van dood virus oppikt die niet besmettelijk zijn. Wat denkt u?

Elk positief signaal is een positieve diagnose, aangezien mensen normaal gesproken geen COVID-19 coronavirus in hun luchtwegen hebben. Elk laboratorium moet een gevalideerde test gebruiken, waarbij het specifieke signaal boven het normale (niet geïnfecteerde) achtergrondsignaal uitkomt. In sommige laboratoria zou dat PCR-cyclus 45 zijn, in andere rond de 40. Waarden boven PCR-cyclus 30 duiden op een relatief lage hoeveelheid virus. Maar een lage hoeveelheid is nog steeds positief en kan hoger worden als het monster vroeg na infectie werd verzameld.

Vraag 56

Kan de vaccinatie ervoor zorgen dat je positief test?

Nee, het vaccin gaat de bovenarm in. Niet in neus en keel. Je kan wel positief testen op antistoffen zonder het virus gehad te hebben