Klimaatverandering

Klimaatverandering en gezondheid

Lees verder

Uitgelicht

Vorige Volgende

KNAW-instituten

Het Rathenau Instituut en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), beide instituten van de KNAW, doen onder meer onderzoek naar klimaat en klimaatverandering.

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
 

 • Ecologische relaties lopen stuk op warmere lentes
  Door een steeds warmer voorjaar lopen hele voedselketens in het honderd.  De verschillende schakels van plant, planteneter en vleeseter sluiten niet meer overal op elkaar aan. De reactie op klimaatverandering wisselt namelijk van soort tot soort. Wat zien we gebeuren in de natuur en hoe erg is dat? Hoe breng je als koolmees toch je jongen groot, als je lievelingsrupsen verdwenen zijn?
 • Beleef de koolmees!
  Met de webcams van Beleef de Lente kun je ook dit jaar weer live meekijken naar vogels. Nu op de site: de koolmeescam en -blog van NIOO-onderzoekers Peter de Vries, Lysanne Snijders en Lies Zandberg.
 • Klimaatverandering versterkt de rol van parasieten
  NIOO-onderzoeker Thijs Frenken en zijn collega's ontdekten in hun ‘minimeren’ hoe klimaatverandering kan zorgen voor veranderingen in het voedselweb van kiezelalgen en zoöplankton door een toenemend effect van parasiterende schimmels.

Rathenau Instituut
 

 • Geo-engineering
  Kunnen we de opwarming van de aarde onder controle houden door technisch ingrijpen in het klimaatsysteem?  

Faces of Science

Faces of Science is een project van KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met Kennislink.nl enFastfacts, gefinancierd door de wetenschappelijke auteurs van Elsevier Science, en ondersteund door Lira Auteursfonds Reprorecht.

Doel is jonge wetenschappers in de schijnwerpers te zetten en te laten zien wat het leven als wetenschapper inhoudt, vooral aan jongeren die staan voor een keuze in hun studie of in hun carrière, maar ook voor ieder ander die daarin geïnteresseerd is.

Een van die onderzoekers is Jesse Reynolds. Hij is onderzoeker milieurecht en doet onderzoek naar klimaatengineering.

Meer Faces of Science op www.facesofscience.nl

Onderzoeker Appy Sluijs doet veel van zijn onderzoek op de boot. Nienke vaart met hem mee. Aan de hand van organismen die hij in het water en in de zeebodem vindt kan hij het klimaat van miljoenen jaren geleden reconstrueren. In de mergelgroeven van Maastricht vindt hij resten van schildpadden. Was Nederland ooit een jungle?