Wetenschappers in gesprek met de samenleving

Wetenschappers kunnen bij ons terecht voor

  • Workshops Ga eens buiten je boekje. Hoe plaats je jouw onderzoek in brede maatschappelijke context?
  • Een inspirerende, interactieve presentatie tijdens je wetenschappelijke conferentie of bijeenkomst over het vergroten van de maatschappelijke impact van onderzoek en alles wat je daarbij tegenkomt
  • Op maat gesneden advies over hoe je de maatschappelijke impact van je onderzoek kan vergroten
  • Toegang tot een netwerk van wetenschappers met ervaring in wetenschapscommunicatie
Samenweten-post-it

Workshops 'Ga eens buiten je boekje'

Hoe kun je open, actief in gesprek over jouw onderzoek?
Samenweten organiseert workshops voor jonge wetenschappers (promovendi en postdocs) uit alle vakgebieden en disciplines om hun onderzoek in een bredere maatschappelijke context te plaatsen. Tijdens de workshops ga je in gesprek met een panel van wetenschappers met ruime ervaring in wetenschapscommunicatie, met wetenschapsjournalisten en met andere experts in wetenschapscommunicatie en public engagement.

Wat gaan we doen tijdens de workshop?
Aan de hand van een paneldiscussie krijg je concrete tips hoe je een effectieve interactie kan aangaan met je doelgroep en ervaar je wat het je kan opleveren om publiek te betrekken bij je onderzoek. Ook gaan we met een aantal praktische opdrachten aan de slag die jou helpen in contact te komen met maatschappelijke organisaties.

Wanneer en hoe kan je je opgeven?
De eerste workshop was op 2 en 16 oktober van 9 tot 12 uur, online, in het Nederlands.  

Panel 2 oktober: onderzoekers ervaring met in wetenschapscommunicatie en public engagement

  • Lotte Krabbenborg, Institute for Science and Society, Radboud Universiteit
  • Hanneke Hulst, Neurowetenschappen, Amsterdam UMC
  • Hans Clevers, Hubrecht Institute for Developmentel Biology and Stem Cell Research, Utrecht

Panel 16 oktober: mix van communicatie experts

  • Jop de Vrieze, onafhankelijk wetenschapsjournalist en onderzoeksjournalist
  • Miranda Thoen, projectmanager public engagement, CWC Universiteit Utrecht
  • Leon Heuts, hoofdredacteur NEMO Kennislink

De volgende workshop is 27 november, 9.30-12.30 u online, in het Engels. Maximaal aantal deelnemers 30. Selectie op basis van motivatie. Inschrijving voor 23 november via deze link. Aan inschrijving zijn geen kosten verbonden.

Samenweten-weten

Interactieve presentatie over public engagement tijdens wetenschappelijke bijeenkomsten

Wil je een wetenschappelijke conferentie of retraite verrijken met een programma onderdeel dat gaat over maatschappelijke impact van onderzoek? Dan kan Samenweten een korte sessie leiden over hoe je in gesprek gaat met je doelgroep en hoe je met wetenschappelijke misinformatie kunt omgaan. Iedere presentatie is op maat gemaakt.

Wil je de maatschappelijk impact van je onderzoek te vergroten?

Waar moet je beginnen als je als onderzoeker de maatschappij wil betrekken? Waar moet je op letten? Wat werkt wel en wat werkt niet? Samenweten adviseert hoe je te werk kan gaan als je publiek wilt bereiken met je onderzoek. Dit is maatwerk - altijd. Samen komen we tot een uitstekend en uitvoerbaar plan, inclusief bijbehorende trainingen.

Samen weten we meer

Om te faciliteren dat wetenschappers expertise op het gebied van wetenschapscommunicatie en public engagement onderling delen, onderhoudt Samenweten een digitaal netwerk via Slack om elkaar te ontmoeten en vooral om kennis en ervaring te delen. Wil je je aansluiten bij dit netwerk? Stuur dan een bericht naar info@samenweten.nl.