Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
Lopend adviesVerwachte einddatum: 01-10-2022

Pandemic Preparedness Plan

  Wat moet er in Nederland gebeuren om in de toekomst goed voorbereid te zijn op infectieziektenuitbraken? En hoe kunnen nadelige maatschappelijke effecten van toekomstige uitbraken worden beperkt? Over die vragen buigt de adviescommissie Pandemic Preparedness Plan zich.

  • 23 september 2022
   Bijeenkomst 'Pandemische Onderzoeksparaatheid. Hoe bereiden we de wetenschap voor op een volgende pandemie?'

   Naar aanleiding van het rapport Met de kennis van straks. De wetenschap goed voorbereid op pandemieën nodigt de KNAW onderzoekers, bestuurders en beleidsmakers uit om te reflecteren op en in gesprek te gaan over de conclusies en aanbevelingen van het adviesrapport. Aanmelden en meer informatie.

  Tijdens de coronapandemie werd duidelijk hoe hard beleidmakers wetenschappelijke kennis uit uiteenlopende disciplines nodig hebben. Maar de beschikbare kennis en draaiboeken bleken vaak ontoereikend, of niet goed vindbaar. Onder wetenschappers rees daardoor de vraag: welke lessen kunnen we trekken?

  Doel en effect

  Met een pandemic preparedness plan wil de KNAW een overzicht bieden van wetenschappelijke inzichten die de basis kunnen vormen voor beleidskeuzes in Nederland: science for policy.

  Opdracht

  De commissie heeft als taak een inventarisatie te maken van de inzichten vanuit de wetenschap voor een Pandemic Preparedness Plan voor de Nederlandse context. Een Pandemic Preparedness Plan geeft antwoord op de vraag wat er in Nederland zou moeten gebeuren om in de toekomst goed voorbereid te zijn op infectieziektenuitbraken en om de nadelige maatschappelijke effecten daarvan te beperken. Het plan sluit waar mogelijk aan op Europese en internationale plannen, zoals het in november 2020 uitgekomen Europese pandemic preparedness plan.

  Commissie

  Voor dit traject is een adviescommissie ingesteld onder voorzitterschap van Pearl Dykstra.

  Leden

  • Philomena Bluyssen
  • Chantal Bleeker-Rovers
  • Lennie Derde
  • Eddy van Doorslaer
  • Sanneke Kuipers
  • Jan Vandenbroucke
  • Julia Weert

  Secretaris
  Melle Kromhout

  Instellingsbesluit en belangenverklaringen

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.