Go directly to: navigation
Go directly to: content
24 May 2023

New EASAC report: “The Future of Gas”

    "Natural gas is no cleaner than other fossil fuels, and using it instead of coal or oil involves the risk of little or no reduction in the effects of greenhouse gases." That is the conclusion of the European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) in its new report on "The Future of Gas". 

    Het rapport waarschuwt voor een extreem hoog potentieel van de opwarming van de aarde als gevolg van grotendeels niet-geregistreerde methaanlekkages langs de aardgasvoorzieningsketen. Het advies luidt dan ook ‘’om klimaatverandering tegen te gaan, is het van cruciaal belang om te stoppen met het gebruik van alle fossiele brandstoffen, om nieuwe aardgasketels te verbieden en om de productie van hernieuwbare elektriciteit massaal op te voeren’’.

    Het rapport adviseert stadsverwarming en warmtepompen aan als milieuvriendelijke alternatieven voor gasketels. Daarnaast wordt er ook benadrukt dat verwarming in tegenstelling tot elektriciteit, een zeer lokale markt is. Wat de beste optie is voor elke wijk of elk gebouw, hangt af van factoren zoals bouwconstructies, wetten, lokaal klimaat, vraagdichtheid en de beschikbaarheid van hernieuwbare afvalwarmtebronnen. Gemeentes moeten daarom deze transitie in hun stadsplanning opnemen en samenwerken met degenen die verwarmingssystemen bezitten en gebruiken. Het is ook van groot belang dat dit proces sociale onrechtvaardigheden aanpakt. Niet iedereen heeft de financiële middelen om een nieuw verwarmingssysteem te kopen. ‘’Een succesvolle uitkomst bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen vereist een vooruitziende blik, sociale gevoeligheid en ondersteuningsmechanismen die gericht zijn op de meest kwetsbare groepen en huishoudens.”

    Aardgas werd lange tijd gezien als ideale overgangsoptie van steenkool op weg naar CO2-neutrale uitstoot in 2050. In sommige landen is aardgas de belangrijkste brandstof geworden om elektriciteit op te wekken. Het rapport "Future of Gas" van EASAC maakt duidelijk dat dit een doodlopende weg is.

    “Aardgas mag niet langer als een overgangsoptie worden beschouwd. Alle elektriciteitsproductie en verwarming op basis van verbranding voedt letterlijk de opwarming van de aarde en moet worden vervangen door hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon of waterkracht” aldus EASAC.

    About EASAC

    EASAC brings together the National Academies of Science of the EU Member States, including the KNAW to provide independent science-based advice on important challenges for Europe.

    Stay informed

    Subscribe and choose which newsletters you want to receive.