Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Klimaatonderzoek Initiatief Nederland: denk mee over de toekomst van het klimaatonderzoek

Deze bijeenkomst over de toekomst van het klimaatonderzoek in Nederland is bedoeld voor bestuurders én onderzoekers die zich bezighouden met klimaatonderzoek in brede zin.

 • 27 september 2022
 • 14:00 - 17:00
 • KNAW Trippenhuis - Kloveniersburgwal 29, AmsterdamRoutebeschrijving

Het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) is een initiatief van NWO en KNAW en heeft als doel Nederlandse klimaatonderzoekers uit alle vakgebieden hun krachten te laten bundelen ten behoeve van de aanpak van het klimaatprobleem. Het plan is opgesteld door een taskforce bestaande uit een breed gezelschap van Nederlandse klimaatonderzoekers onder leiding van Heleen de Coninck. 

Uit het rapport komt duidelijk naar voren dat een brede verbinding van klimaatonderzoek, die de huidige samenwerking op deelterreinen overstijgt, momenteel ontbreekt. Sterke verbinding is hard nodig om de door het IPCC beschreven systeemtransities te kunnen bewerkstelligen en internationale klimaatdoelstellingen te kunnen halen. De intentie is nadrukkelijk niet om bestaand onderzoek te vervangen vanuit huidige budgetten, maar om nieuwe manieren van onderzoek toe te voegen en hiervoor nieuwe middelen aan te spreken.

Voordat NWO en KNAW besluiten over vervolgstappen willen we graag met u in gesprek over de vraag hoe we het KIN succesvol kunnen realiseren. Daarvoor is betrokkenheid en input vanuit alle disciplines en vanuit de hele keten van onderzoek, van fundamenteel tot toegepast, essentieel. Tijdens de bijeenkomst zal er na een korte introductie ruim de gelegenheid zijn tot het stellen van vragen en om met elkaar van gedachten te wisselen over de manier waarop dit initiatief succesvol tot stand kan komen. 

Programma

 • 13.30 - 14.00 uur - Inloop
 • 14.00 - 14.15 uur - Opening en introductie door Jan de Boer, lid raad van bestuur NWO
 • 14.15 - 14.35 uur - Toelichting rapport Klimaatonderzoek Initiatief Nederland - KIN, door Heleen de Conick, Linda Steg en Gerard van der Steenhoven
 • 14.35 - 15.15 uur - Interactieve dialoog 
 • 15.30 - 16.30 uur - Parallelsessie naar keuze: KIN-programma, KIN-pact, KIN-centrum of KIN-programma internationaal 
 • 16.30 - 17.00 uur - Plenaire terugkoppeling en afsluiting 
 • Na 17.00 uur - Borrel

Lees ook

 • Omslagafbeelding publicatie 'Klimaatonderzoek Initiatief Nederland'.
  Publicatie

  Klimaatonderzoek Initiatief Nederland - KIN

  Klimaatwetenschappers, verenigd in een tijdelijk adviesorgaan ingesteld door NWO en KNAW, adviseren om zo snel mogelijk het ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ – KIN – op te richten. In dit rapport van de taskforce staat uitgewerkt hoe het KIN eruit zou kunnen zien en functioneren.

  Bekijk publicatie
 • Nieuwsbericht

  ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ nodig voor realisatie klimaat-neutrale samenleving

  Klimaatwetenschappers, verenigd in een tijdelijk adviesorgaan ingesteld door NWO en KNAW, adviseren om zo snel mogelijk het ‘Klimaatonderzoek Initiatief Nederland’ – KIN – op te richten. Doel van het nieuwe KIN is om een substantiële bijdrage te leveren aan het versnellen van de transformaties die nodig zijn om in 2050 een duurzame, klimaat-neutrale samenleving te realiseren. In het vandaag verschenen rapport van de taskforce staat uitgewerkt hoe het KIN eruit zou kunnen zien en functioneren.

  08-09-2022
  Bekijk nieuwsbericht

Gerelateerd

Klimaat van alle Kanten: 'The Intergenerational Climate Crimes Act'
Bekijk webinar
Klimaat van alle kanten: olivijn, het wondermiddel tegen klimaatverandering?
Bekijk webinar
Klimaat van alle kanten: De gevolgen van klimaatverandering, kwetsbaarheid en aanpassingen
Bekijk webinar

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.