Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Fondsen en Prijzen

Met fondsen en prijzen ondersteunen we excellente en veelbelovende onderzoekers en zetten we ze in de schijnwerpers.

Meer over de fondsen en prijzen van de KNAW

 • Aanvragen:Open tot 1 oktober 2022

  J. Gonda Fonds – Beurs

  Promovendi aan een Nederlandse universiteit kunnen een beurs aanvragen voor een bijzonder wetenschappelijk project, buitenlands werkbezoek of andere activiteit op het gebied van Indologie

  Bekijk fonds
 • Aanvragen:Open tot 1 oktober 2022

  J. Gonda Fonds – Postdoc Fellowship

  Onderzoekers op postdocniveau kunnen een aanvraag indienen voor een Gonda Fellowship aan het International Institute for Asian Studies (IIAS).

  Bekijk fonds
 • Aanvragen:Open tot 1 oktober 2022

  J. Gonda Fonds – Subsidie

  Onderzoekers of wetenschappelijke uitgevers kunnen een subsidie aanvragen voor een project of publicatie op het gebied van Indologie

  Bekijk fonds
 • Aanvragen:Open tot 15 oktober 2022

  Dobberke Beurs

  Onderzoekers die onderzoek doen op het gebied van diergedrag kunnen een aanvraag indienen van maximaal 6.000 euro ter tegemoetkoming van onderzoekskosten, kosten van studiereizen of de organisatie van symposia.

  Bekijk fonds
 • Nominaties indienen:Open tot 30 oktober 2022

  M.W. Beijerinck Virologie Prijs

  De M.W. Beijerinck Virologie Prijs gaat naar een internationaal gerenommeerde wetenschapper met een baanbrekende bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de virologie. De laureaat ontvangt 35.000 euro.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Open tot 30 oktober 2022

  Beijerinck Premie

  De Beijerinck Premie gaat naar een jonge wetenschapper die oorspronkelijk en uitstekend virus-georiënteerd wetenschappelijk onderzoek verricht. De laureaat ontvangt 25.000 euro.

  Bekijk prijs
 • Aanvragen:Gaat open 14 oktober 2022

  KNAW Fonds Ecologie

  Jonge wetenschappers die onderzoek doen op het gebied van ecologie kunnen een aanvraag indienen van maximaal 7.000 euro ter tegemoetkoming van ecologisch veldwerk in binnen- en buitenland of ecologisch onderzoek in het buitenland.

  Bekijk fonds
 • Nominaties indienen:Gaat open 14 oktober 2022

  Faces of Science

  Faces of Sciences zijn promovendi die aan de hand van blogs, vlogs, filmpjes, artikelen en lezingen de veelzijdige wereld van wetenschap en hun rol als jonge onderzoeker daarin laten zien aan scholieren, studenten en het brede publiek.

  Bekijk prijs
 • Aanvragen:Gaat open 1 november 2022

  KNAW Early Career Partnerships

  Onderzoekers aan het begin van hun carrière kunnen maximaal 10.000 euro aanvragen voor het organiseren van een interdisciplinaire bijeenkomst.

  Bekijk fonds
 • Nominaties indienen:Gaat open 1 november 2022

  Akademiepenning

  De Akademiepenning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor (de bloei van) de wetenschap in Nederland in de ruimste zin.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 1 december 2022

  KNAW Onderwijsprijs

  De KNAW kiest jaarlijks de twaalf beste vwo-profielwerkstukken en geeft de leerlingen die deze werkstukken geschreven hebben een studiebeurs van 2.000, 1.500 of 1.000 euro.

  Bekijk prijs
 • Aanvragen:Gaat open 12 december 2022

  Instituut Gak-KNAW Award

  Talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière kunnen een aanvraag indienen voor een driejarige aanstelling als postdoc onderzoeker bij een KNAW-instituut met onderzoek op het gebied van arbeidsmarkt en sociale zekerheid in Nederland.

  Bekijk fonds
 • Aanvragen:Gaat open 1 februari 2023

  KNAW Van Leersum beurs

  Jonge onderzoekers op het terrein van de neurologie, radiologie en farmacie kunnen een beurs aanvragen voor een wetenschappelijk onderzoeksproject in het buitenland of een werkbezoek aan een buitenlandse instelling vanuit een Nederlandse instelling.

  Bekijk fonds
 • Aanvragen:Gaat open 1 februari 2023

  KNAW Ter Meulen beurs

  Met een KNAW Ter Meulen Beurs kunnen jonge onderzoekers in de kindergeneeskunde een onderzoeksproject of werkbezoek in het buitenland uitvoeren. Een KNAW Ter Meulen beurs bedraagt maximaal 25.000 euro.

  Bekijk fonds
 • Nominaties indienen:Gaat open 1 maart 2023

  Christiaan Huygens Wetenschapsprijs

  De Christiaan Huygens Wetenschapsprijs bekroont een jonge onderzoeker die een innovatieve bijdrage aan de ruimtewetenschappen, wiskunde of natuurkunde heeft geleverd in een proefschrift.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 1 februari 2023

  Buys Ballot Medaille

  De Buys Ballot Medaille erkent wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de meteorologie.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 15 maart 2023

  Gilles Holst Medaille

  De Gilles Holst Medaille erkent wetenschappers met grote verdiensten op het gebied van de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 15 maart 2023

  Dr. Hendrik Muller Prijs

  De Dr. Hendrik Muller Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een in Nederland werkzame mid-career onderzoeker die zich bijzonder verdienstelijk maakt op het gebied van de geesteswetenschappen of sociale wetenschappen.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 15 maart 2023

  Bakhuis Roozeboom Medaille

  De Bakhuis Roozeboom Medaille erkent wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de fasenleer.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 1 april 2023

  KNAW Early Career Award

  De KNAW Early Career Award erkent vernieuwend en origineel wetenschappelijk onderzoek en stimuleert ook de verdere ontwikkeling van een divers en breed palet aan early career onderzoekers op verschillende vlakken binnen de wetenschapsbeoefening.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 15 juni 2023

  Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst

  Elke twee jaar worden de Heinekenprijzen uitgereikt aan vijf internationaal toonaangevende wetenschappers en een getalenteerde beeldend kunstenaar in Nederland.

  Bekijk prijs
 • Nominaties indienen:Gaat open 30 juli 2023

  Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijslaureaten

  Tijdens de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijslaureaten krijgen jonge wetenschapstalenten de gelegenheid om collega’s uit de hele wereld te ontmoeten en met Nobelprijslaureaten in gesprek te gaan.

  Bekijk prijs
 • Aanvragen:Gaat open 1 september 2023

  KNAW Van der Gaag beurs

  Met een KNAW Van der Gaag beurs kunnen jonge gedragsonderzoekers een onderzoeksproject of werkbezoek in het buitenland uitvoeren. Een KNAW Van der Gaag beurs bedraagt maximaal 9.700 euro.

  Bekijk fonds
 • Aanvragen:Gaat open 1 september 2023

  Programma Fonds Staatsman Thorbecke

  Het Programma Fonds Staatsman Thorbecke is voor onderzoeksprojecten, (bij voorkeur) uitgevoerd door een postdoc onderzoeker, die een duidelijke link met staatsman Johan Rudolf Thorbecke hebben.

  Bekijk fonds

  Filters

  Filters

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.