Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

 • 9 augustus 2022

  Muurschildering van Johanna Westerdijk, pionier in onderzoek naar plantenziekten

  Utrecht is een nieuwe muurschildering rijker: vanaf Maliesingel 54 kijkt Johanna Westerdijk (1883-1961), de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland, de voorbijgangers vanuit haar laboratorium aan.

  Lees meer
 • 28 juli 2022

  Blog Face of Science Aranka Ballering: Onderzoek mét pride, zonder prejudice

  Het is weer tijd voor de jaarlijkse Pride Amsterdam: een feest van de diversiteit. Helaas is het ook een reminder dat (gender)diversiteit en inclusiviteit nog niet vanzelfsprekend zijn in onze samenleving. Ook niet in wetenschappelijk onderzoek. Waarom niet?

  Lees meer
 • 14 juli 2022

  KNAW-advies over sociale veiligheid in de wetenschap

  Om ongewenst gedrag aan wetenschappelijke instellingen te bestrijden is het nodig veel meer aan preventie te doen. De huidige aanpak richt zich vooral op klachtafhandeling, maar de sociale veiligheid aan universiteiten en onderzoeksinstituten verbetert pas echt door gedrag op de werkvloer structureel onderwerp van gesprek te maken.

  Lees meer
 • 12 juli 2022

  Laureaten Heineken Young Scientists Awards 2022 bekend

  Chronobioloog Laura Kervezee (1989), filosoof Fleur Jongepier (1986), wiskundige Jordi Tura i Brugués (1987) en gezondheidspsycholoog Liesbeth van Vliet (1985) ontvangen een Heineken Young Scientists Award 2022.

  Lees meer
 • 7 juli 2022

  Nieuwe Faces of Science: Tycho van der Hoog, Anne-Mieke Thieme & Rick van Well

  Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Drie van deze Faces of Science stellen zich voor in onderstaande video's.

  Lees meer
 • 6 juli 2022

  Fotoverslag koninklijk bezoek Nederlands Instituut voor Ecologie

  Hoe voorspel je blauwalgoverlast, wat maakt een bodem een goede bodem en welke oplossingen kan de natuur bieden voor het klimaatprobleem. Het is een greep uit de onderwerpen waarover Zijne Majesteit de Koning op 6 juli hoorde tijdens zijn werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

  Lees meer
 • 5 juli 2022

  Langetermijnvisie nodig voor omgang met effecten van pandemie op wetenschap

  Ook de wereld van de wetenschap stond tijdens de COVID-pandemie op z’n kop. In het op 5 juli verschenen rapport The pandemic academic inventariseert de KNAW de gevolgen van pandemie voor de wetenschap: wat willen we behouden en wat beslist niet? In het rapport is ook uitgebreid aandacht voor de impact van de pandemie op het vertrouwen in wetenschap en de relatie tussen wetenschap, samenleving en politiek.

  Lees meer
 • 1 juli 2022

  Rathenau Instituut start tweejaarlijkse prijs ter ere van oud-directeur Melanie Peters

  Het Rathenau Instituut opent de inzendtermijn van de eerste editie van de Melanie Petersprijs. De prijs is bedoeld voor mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie.

  Lees meer
 • 1 juli 2022

  Vidi-beurzen voor KNAW-onderzoekers en leden De Jonge Akademie

  Twee onderzoekers werkzaam bij KNAW-instituten en vier leden van De Jonge Akademie kregen op 1 juli het nieuws dat zij een Vidi-beurs ontvangen. In totaal honoreerde NWO in deze ronde 101 aanvragen voor een Vidi-beurs.

  Lees meer
 • 27 juni 2022

  Kenniscoalitie positief over uitwerking investeringen in hoger onderwijs en onderzoek

  De kennisinstellingen en werkgevers, samenwerkend in de Kenniscoalitie, zijn positief over de beleidsbrief Hoger Onderwijs en Wetenschap van minister Dijkgraaf.

  Lees meer
 • 24 juni 2022

  Slotbijeenkomst Gewaardeerd!

  Op 23 juni 2022 vond in het Trippenhuis de slotbijeenkomst van Gewaardeerd! plaats. Tijdens deze interactieve middag werden resultaten van het project besproken en werd er met de ruim honderd aanwezigen gewerkt aan concrete aanbevelingen voor toekomstbestendige wetenschapscommunicatie.

  Lees meer
 • 21 juni 2022

  Nieuwe Faces of Science: Kristel Doreleijers, Kian van der Enden & Kayla Green

  Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Drie van deze Faces of Science stellen zich voor in onderstaande video's.

  Lees meer
 • 21 juni 2022

  Eefje Cuppen nieuwe directeur Rathenau Instituut

  De Leidse hoogleraar Eefje Cuppen is per 1 oktober de nieuwe directeur van het Rathenau Instituut.

  Lees meer
 • 21 juni 2022

  Koning bezoekt Nederlands Instituut voor Ecologie

  Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagmiddag 6 juli een werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen.

  Lees meer
 • 17 juni 2022

  Zes KNAW-leden ontvangen Spinoza- en Stevinpremies

  Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen elk de Spinozapremie. Bas Bloem en Tanja van der Lippe nemen de Stevinpremies van 2022 in ontvangst. Dat maakte wetenschapsfinancier NWO op 17 juni bekend. De Spinoza- en Stevinpremies worden gezien als de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.

  Lees meer
 • 17 juni 2022

  Zorgen over schending academische vrijheid in Nicaragua

  De KNAW is bezorgd over de wijdverbreide schendingen van de academische vrijheid in Nicaragua. Recent trok de Nicaraguaanse overheid de juridische status van de Academie van Wetenschappen en andere organisaties in. Eerder sloot de overheid al universiteiten of zette de financiering stop. De KNAW onderschrijft het standpunt over de situatie in Nicaragua van het International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies (IHRN).

  Lees meer
 • 16 juni 2022

  Brenda Penninx wordt vicepresident KNAW

  Brenda Penninx wordt per 1 september 2022 de nieuwe vicepresident van de KNAW. Zij volgt Marileen Dogterom op, die per 1 juni is gestart als president van de KNAW. Brenda Penninx is hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC (locatie VUmc) en zal dat combineren met haar vicepresidentschap bij de Akademie.

  Lees meer
 • 16 juni 2022

  Jaarverslag KNAW verschenen

  Het Jaarverslag 2021 van de KNAW is verschenen.

  Lees meer
 • 14 juni 2022

  KNAW Onderwijsprijs 2022 uitgereikt

  Van het liefdesleven van vlo-kreeftjes tot draagvlak voor menstruatiecups, van vliegtuigvleugels tot drijfmestvliegen. Ook in 2022 heeft de KNAW prachtige inzendingen ontvangen voor de KNAW Onderwijsprijs voor de beste profielwerkstukken van vwo-scholieren. Ze gaan over originele en vaak heel persoonlijke onderwerpen. Vanmiddag reikte de KNAW-president Marileen Dogterom de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis. In elk van de vier profielen werden drie prijzen toegekend. De winnaars krijgen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar.

  Lees meer
 • 8 juni 2022

  Winnaars Heinekenprijzen 2022 bekend

  Elke twee jaar selecteert de KNAW vijf internationaal toonaangevende wetenschappers en een getalenteerde Nederlandse beeldend kunstenaar als laureaten van de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst. Zij ontvangen de prijzen vanwege hun grote verdiensten voor de wetenschap, de samenleving en de Nederlandse kunst. Inmiddels zijn vijf winnaars bekend: Kia Nobre ontvangt de Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen, Carl Folke de Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen, Sunil Amrith de Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap, Vishva Dixit de Heinekenprijs voor de Geneeskunde, Carolyn Bertozzi de Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica en Remy Jungerman ontvangt de Heinekenprijs voor de Kunst!

  Lees meer
 • 7 juni 2022

  Nieuwe Faces of Science: Annelotte Derkink, Patricia Kret & Junus van der Wal

  Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Drie van deze Faces of Science stellen zich voor in onderstaande video's.

  Lees meer
 • 2 juni 2022

  Lorentzmedaille voor natuurkundige Daan Frenkel

  Daan Frenkel, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge, krijgt de onderscheiding van de KNAW voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde.

  Lees meer
 • 31 mei 2022

  KNAW Onderwijsprijs voor de twaalf beste vwo-profielwerkstukken

  Van het liefdesleven van vlo-kreeftjes tot draagvlak voor menstruatiecups, van vliegtuigvleugels tot drijfmestvliegen. Ook in 2022 heeft de KNAW prachtige inzendingen ontvangen voor de KNAW Onderwijsprijs. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren.

  Lees meer
 • 30 mei 2022

  Duurzame voedselproductie leren voorspellen en verbeteren met bodemleven

  Persbericht NIOO - Akkers en weiden kunnen behalve voedsel nog veel meer diensten leveren, als het bodemleven gezond is. Deze veelvoud van functies staat onder druk, omdat het moeilijk is om ze te combineren met voedselproductie. Met een project van bijna 4 miljoen euro komt daar hopelijk verandering in. Op dinsdag 31 mei reikt NWO officieel de subsidie uit van het TTW-Perspectiefprogramma.

  Lees meer

  Filters

  Filter nieuws

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.