Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

  • -
    25 april 2025

    Minder intensief werkt beste voor landbouwbodem

    Hoe minder intensief je de bodem bewerkt, des te beter kan de bodem functioneren. Denk aan minder vaak de grond omploegen of meer gras-klavermengsels gebruiken als afwisseling. Dit concludeert een onderzoeksteam geleid door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

    Lees meer
  • -
    23 april 2025

    Van sprookje tot meme: het volksverhaal is nog altijd springlevend

    Theo Meder, onderzoekers aan het Meertens Instituut, vertelt over volksverhalen in moderne tijd.

    Lees meer
  • -
    16 april 2025

    Reflectie Marileen Dogterom op de rol van de KNAW in tijden van geopolitieke conflicten

    KNAW-president Marileen Dogterom deelt haar reflectie over de rol van de KNAW in conflicten en oorlogen.

    Lees meer
  • -
    15 april 2025

    Elies van Sliedregt (lid KNAW): '‘Trump ondermijnt de rechtsstaat – mijn grootste zorg is dat dit gedachtegoed hier in Nederland terrein wint’

    De KNAW onderzoekt welke impact de recente beleidswijzigingen van de regering-Trump hebben op het werk van Nederlandse wetenschappers. In deze reeks delen onze leden hun ervaringen, inzichten in mogelijke gevolgen en ideeën voor acties die Nederland zou moeten nemen. Elies van Sliedregt, hoogleraar internationaal strafrecht aan Tilburg University en lid van de KNAW, vertelt over de directe gevolgen van Trumps beleid voor haar vakgebied en benadrukt het belang van een sterke, onafhankelijke internationale rechtsorde.

    Lees meer
  • -
    10 april 2025

    Maak universiteiten toegankelijker voor eerstegeneratiewetenschappers

    Universiteiten moeten meer aandacht besteden aan het thema ‘eerstegeneratiewetenschappers’. De Jonge Akademie verkende de ervaringen van deze groep en adviseert hoe de academische wereld toegankelijker gemaakt kan worden voor wetenschappers met verschillende achtergronden. Maak bijvoorbeeld ongeschreven regels expliciet en stimuleer mentorschap.

    Lees meer
  • -
    3 april 2025

    Tien jonge wetenschappers naar ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars

    Als jonge wetenschapper een Nobelprijswinnaar ontmoeten, wie wil dat nou niet? De 'Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars' zijn unieke bijeenkomsten in Lindau, Duitsland, waar jonge en gevestigde onderzoekers samenkomen om inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen.

    Lees meer
  • -
    1 april 2025

    ‘Wij zelf-censureerden ‘diversity’ uit de titel van ons hersenonderzoek – absurdistisch en angstaanjagend tegelijk.’

    De KNAW onderzoekt welke impact de recente beleidswijzigingen van de regering-Trump hebben op het werk van Nederlandse wetenschappers. In drie vragen halen we inzicht op bij onze leden over hun ervaringen, zicht op gevolgen en ideeën over te nemen actie in Nederland. In dit artikel vertelt Fleur Zeldenrust (Radboud Universiteit en lid van De Jonge Akademie) over hoe ook fundamenteel hersenonderzoek wordt geraakt door deze ontwikkelingen.

    Lees meer
  • -
    27 maart 2025

    Open brief aan Ursula von der Leyen over de toekomst van wetenschap in Europa

    Een coalitie van meer dan dertig Europese academies van wetenschappen, waaronder de KNAW, heeft gezamenlijk een open brief gestuurd aan voorzitter Ursula von der Leyen en andere EU-leiders.

    Lees meer
  • 24 maart 2025

    Interview Marileen Dogterom: ‘Dit gaat niet alleen over Amerika, dit gaat ook over ons’

    Interview Marileen Dogterom: ‘Dit gaat niet alleen over Amerika, dit gaat ook over ons’

    Lees meer
  • 18 maart 2025

    Academische vrijheid in Nederland onder druk

    Academische vrijheid is ook in ons land niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaren geleden. Uit verschillende nationale en internationale rapporten blijkt dat academische vrijheid in Nederland onder druk staat.

    Lees meer
  • 13 maart 2025

    Van oeroude migraties tot stormvoorspellingen: ontmoet de nieuwe Faces of Science!

    De Faces of Science geven een inkijkje in hun onderzoek en het leven als jonge wetenschapper. Via blogs, video’s en presentaties delen ze hun ontdekkingen, fascinaties en uitdagingen. Zo maken ze wetenschap toegankelijk en laten ze zien hoe veelzijdig en inspirerend de wetenschap is. 

    Lees meer
  • 3 maart 2025

    Philomena Essed krijgt Akademiepenning van de KNAW

    Philomena Essed ontvangt voor haar belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar racisme in Nederland en daarbuiten de Akademiepenning van de KNAW.

    Lees meer
  • 26 februari 2025

    Nieuwe inzichten hoe darmcellen reageren op bacteriële toxines

    Onderzoekers van de Organoid-groep (Hubrecht Instituut) hebben ontdekt dat specifieke darmcellen, BEST4/CA7+-cellen, de elektrolyten- en waterbalans reguleren als reactie op bacteriële toxines die diarree veroorzaken.

    Lees meer
  • 20 februari 2025

    Academische vrijheid en internationale wetenschappelijke samenwerking onder druk in de VS

    De Europese academies van wetenschappen (ALLEA) maken zich ernstig zorgen over de toenemende bedreigingen van academische vrijheid, zowel in de VS als daarbuiten. De academies van wetenschappen roepen hun regeringen en internationale instellingen op om alert te blijven en de autonomie en academische vrijheid van universiteiten en wetenschappelijke instituten krachtig te verdedigen. De KNAW ondertekent het statement van de ALLEA.

    Lees meer
  • 11 februari 2025

    Voorbij de grenzen van de virologie: ontvangers M.W. Beijerinck Virologie Prijs en Beijerinck Premie bekend

    Een revolutionaire techniek om genen in het DNA aan te passen, onderzoek naar de afweerreactie tegen het rabiësvirus en onderzoek naar vaccins tegen luchtwegeninfecties: drie virologen ontvangen erkenning voor hun baanbrekende en maatschappelijk relevante onderzoek.

    Lees meer
  • 6 februari 2025

    Stefan Dekker wordt nieuwe directeur Nederlands Instituut voor Ecologie

    Ecohydroloog Stefan Dekker wordt per 15 juni 2025 directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), het nationale instituut voor ecologisch onderzoek van de KNAW.

    Lees meer
  • 5 februari 2025

    Gedragscode wetenschappelijke integriteit krijgt een update

    De update van de gedragscode wordt uitgevoerd in opdracht van de KNAW, NFU, NWO, de TO2-federatie, UNL en de VH. De KNAW treedt op als penvoerder van de nieuwe code, die naar verwachting begin 2026 gereed zal zijn.

    Lees meer
  • 30 januari 2025

    Ook kennisveiligheid kent risico's

    Vandaag debatteert de Tweede Kamer over kennisveiligheid. Ter discussie staat onder meer het wetsvoorstel screening kennisveiligheid, bedoeld om onderzoekers en (master)studenten te screenen nog voor ze de verblijfsprocedure in gaan. De KNAW zette ruim een jaar geleden in een position paper dat nog recht overeind staat alle haken en ogen van de plannen met het kennisveiligheidsbeleid op een rijtje. Over een aantal van die kwesties gaat het vandaag in de kamer.

    Lees meer
  • 30 januari 2025

    Robbert Dijkgraaf wordt 'president-elect' van de International Science Council

    Oud-minister van OCW en mathematisch fysicus Robbert Dijkgraaf gaat de komende jaren leiding geven aan de International Science Council (ISC), een soort Verenigde Naties van de wetenschap. Dat is net bekend gemaakt tijdens de algemene vergadering van de ISC die de afgelopen dagen werd gehouden in Oman, met wetenschappers van over de hele wereld.

    Lees meer
  • 29 januari 2025

    Van helderblauw naar troebel bruin: duizenden meren op Groenland ‘omgeslagen’ door extreem weer

    Zo’n 7500 meren in West-Groenland zijn in korte tijd sterk veranderd. Van helderblauw naar bruin, van een goede naar een veel slechtere waterkwaliteit en van opslaan naar uitstoten van broeikasgassen.

    Lees meer
  • 23 januari 2025

    Vijf toekenningen voor kennisdeling medisch-wetenschappelijk onderzoek door KNAW Van Walree Fonds

    Vijf medisch-wetenschappelijke onderzoekers ontvangen een financiële bijdrage uit het KNAW Van Walree Fonds voor het realiseren van activiteiten die op innovatieve wijze duurzame kennisdeling tussen vakgenoten mogelijk maken. Waarom is hun onderzoek belangrijk en in welke zin zijn hun gefinancierde activiteiten innovatief?

    Lees meer
  • 23 januari 2025

    Tien nieuwe leden voor De Jonge Akademie

    Wat doen staten als Rusland aan online manipulatie? Kunnen games een positieve invloed hebben op de gezondheid? En hoe beschermen we kwetsbare kinderen tegen luchtwegziekten? De tien nieuwe leden van De Jonge Akademie komen uit de volle breedte van de wetenschap.

    Lees meer
  • 22 januari 2025

    Eva van Dijk ontvangt Dobberke beurs: 'Bij de gier moeten we alles opnieuw uitvogelen'

    Een volledig beeld krijgen van de sociale dynamiek van Rüppell’s gieren – dat is de onderzoeksuitdaging die onderzoeker Eva van Dijk aangaat. In dit interview vertelt ze over haar onderzoek naar gieren, die een stuk socialer blijken te zijn dan gedacht.

    Lees meer
  • 15 januari 2025

    Wat botten ons leren over het verleden, én onszelf

    In een lab van de Rijksuniversiteit Groningen brengt archeoloog Anna Moles het leven van lang verdwenen mensen stukje bij beetje weer samen. Moles’ onderzoek gaat over de menselijke verhalen die in skeletresten verborgen liggen. Haar werk in de osteoarcheologie – een vakgebied dat biologie en archeologie combineert om meer te leren over het leven en de cultuur van mensen uit het verleden – werd onlangs bekroond met een KNAW Early Career Award.

    Lees meer

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.