Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

 • 27 juni 2022

  Kenniscoalitie positief over uitwerking investeringen in hoger onderwijs en onderzoek

  De kennisinstellingen en werkgevers, samenwerkend in de Kenniscoalitie, zijn positief over de beleidsbrief Hoger Onderwijs en Wetenschap van minister Dijkgraaf.

  Lees meer
 • 21 juni 2022

  Nieuwe Faces of Science: Kristel Doreleijers, Kian van der Enden & Kayla Green

  Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Drie van deze Faces of Science stellen zich voor in onderstaande video's.

  Lees meer
 • 21 juni 2022

  Eefje Cuppen nieuwe directeur Rathenau Instituut

  De Leidse hoogleraar Eefje Cuppen is per 1 oktober de nieuwe directeur van het Rathenau Instituut.

  Lees meer
 • 21 juni 2022

  Koning bezoekt Nederlands Instituut voor Ecologie

  Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagmiddag 6 juli een werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen.

  Lees meer
 • 17 juni 2022

  Zes KNAW-leden ontvangen Spinoza- en Stevinpremies

  Thea Hilhorst, Klaas Landsman, Corné Pieterse en Ignas Snellen ontvangen elk de Spinozapremie. Bas Bloem en Tanja van der Lippe nemen de Stevinpremies van 2022 in ontvangst. Dat maakte wetenschapsfinancier NWO op 17 juni bekend. De Spinoza- en Stevinpremies worden gezien als de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap.

  Lees meer
 • 17 juni 2022

  Zorgen over schending academische vrijheid in Nicaragua

  De KNAW is bezorgd over de wijdverbreide schendingen van de academische vrijheid in Nicaragua. Recent trok de Nicaraguaanse overheid de juridische status van de Academie van Wetenschappen en andere organisaties in. Eerder sloot de overheid al universiteiten of zette de financiering stop. De KNAW onderschrijft het standpunt over de situatie in Nicaragua van het International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies (IHRN).

  Lees meer
 • 16 juni 2022

  Brenda Penninx wordt vicepresident KNAW

  Brenda Penninx wordt per 1 september 2022 de nieuwe vicepresident van de KNAW. Zij volgt Marileen Dogterom op, die per 1 juni is gestart als president van de KNAW. Brenda Penninx is hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC (locatie VUmc) en zal dat combineren met haar vicepresidentschap bij de Akademie.

  Lees meer
 • 16 juni 2022

  Jaarverslag KNAW verschenen

  Het Jaarverslag 2021 van de KNAW is verschenen.

  Lees meer
 • 14 juni 2022

  KNAW Onderwijsprijs 2022 uitgereikt

  Van het liefdesleven van vlo-kreeftjes tot draagvlak voor menstruatiecups, van vliegtuigvleugels tot drijfmestvliegen. Ook in 2022 heeft de KNAW prachtige inzendingen ontvangen voor de KNAW Onderwijsprijs voor de beste profielwerkstukken van vwo-scholieren. Ze gaan over originele en vaak heel persoonlijke onderwerpen. Vanmiddag reikte de KNAW-president Marileen Dogterom de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis. In elk van de vier profielen werden drie prijzen toegekend. De winnaars krijgen een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar.

  Lees meer
 • 8 juni 2022

  Winnaars Heinekenprijzen 2022 bekend

  Elke twee jaar selecteert de KNAW vijf internationaal toonaangevende wetenschappers en een getalenteerde Nederlandse beeldend kunstenaar als laureaten van de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst. Zij ontvangen de prijzen vanwege hun grote verdiensten voor de wetenschap, de samenleving en de Nederlandse kunst. Inmiddels zijn vijf winnaars bekend: Kia Nobre ontvangt de Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen, Carl Folke de Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen, Sunil Amrith de Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap, Vishva Dixit de Heinekenprijs voor de Geneeskunde, Carolyn Bertozzi de Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica en Remy Jungerman ontvangt de Heinekenprijs voor de Kunst!

  Lees meer
 • 7 juni 2022

  Nieuwe Faces of Science: Annelotte Derkink, Patricia Kret & Junus van der Wal

  Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Drie van deze Faces of Science stellen zich voor in onderstaande video's.

  Lees meer
 • 2 juni 2022

  Lorentzmedaille voor natuurkundige Daan Frenkel

  Daan Frenkel, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge, krijgt de onderscheiding van de KNAW voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde.

  Lees meer
 • 31 mei 2022

  KNAW Onderwijsprijs voor de twaalf beste vwo-profielwerkstukken

  Van het liefdesleven van vlo-kreeftjes tot draagvlak voor menstruatiecups, van vliegtuigvleugels tot drijfmestvliegen. Ook in 2022 heeft de KNAW prachtige inzendingen ontvangen voor de KNAW Onderwijsprijs. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW het wetenschappelijk denken in het voortgezet onderwijs stimuleren.

  Lees meer
 • 30 mei 2022

  Duurzame voedselproductie leren voorspellen en verbeteren met bodemleven

  Persbericht NIOO - Akkers en weiden kunnen behalve voedsel nog veel meer diensten leveren, als het bodemleven gezond is. Deze veelvoud van functies staat onder druk, omdat het moeilijk is om ze te combineren met voedselproductie. Met een project van bijna 4 miljoen euro komt daar hopelijk verandering in. Op dinsdag 31 mei reikt NWO officieel de subsidie uit van het TTW-Perspectiefprogramma.

  Lees meer
 • 25 mei 2022

  49 fellowships toegekend voor onderzoek bij Netherlands Institute for Advanced Study

  Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) kent 49 fellowshipbeurzen toe voor het nieuwe academische jaar in 2022/23.

  Lees meer
 • 24 mei 2022

  Kennis is (tegen)macht

  Wat is de meerwaarde van wetenschap voor politiek? En kunnen zij elkaar beter begrijpen en versterken? Wetenschappers en politici gaan hierover met elkaar in gesprek tijdens het minisymposium ‘Kennis is (tegen)macht’ op 23 mei. Het symposium markeert de start van het tweedaagse evenement Beweren en Bewijzen – Ontmoeting van wetenschap en politiek.

  Lees meer
 • 18 mei 2022

  Tien jonge onderzoekers ontvangen KNAW Early Career Partnership

  De KNAW Early Career Partnerships worden dit jaar voor de derde keer toegekend aan tien jonge onderzoekers. Zij krijgen de gelegenheid om een interdisciplinaire bijeenkomst te organiseren en ontvangen hiervoor een bedrag van € 10.000.

  Lees meer
 • 12 mei 2022

  KNAW kiest 22 nieuwe leden

  De KNAW heeft 22 nieuwe leden gekozen, waaronder twee buitenlandse. De circa 600 leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 12 september worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

  Lees meer
 • 12 mei 2022

  Nederlandse kennisinstellingen vragen om behoud van 30%-regeling voor expats

  Universiteiten van Nederland (UNL), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Vereniging Hogescholen (VH), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de Werkgeversvereniging Onderzoeksinstellingen (WVOI) hebben in een brief aan staatssecretaris Van Rij (ministerie van Financiën) en minister Dijkgraaf (ministerie van OCW) gevraagd om het behoud van de 30%-regeling voor expats.

  Lees meer
 • 10 mei 2022

  Nieuwe Faces of Science: Martijn Gösgens, Sarai Keestra & Rosa Kösters

  Hoe ziet je leven eruit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan in video’s en blogs verslag doen van hun dagelijks werk. Drie van deze Faces of Science stellen zich voor in onderstaande video's.

  Lees meer
 • 28 april 2022

  KNAW krijgt ERC Advanced Grants

  Zevenentwintig Nederlanders ontvangen een Advanced Grant van de Europese onderzoeksorganisatie ERC. Winnaars zijn onder meer Alexander van Oudenaarden, directeur Hubrecht Institute, Pieter Roelfsema, directeur Nederlands Herseninstituut en Eus van Someren en Takashi Hiragi, onderzoekers van resp. het Nederlands Instituut en het Hubrecht Instituut.

  Lees meer
 • 22 april 2022

  Landelijk platform gastwerkplekken voor Oekraïense wetenschappers

  Kennisinstellingen en het landelijke carrièreplatform ‘AcademicTransfer’ lanceren het landelijk platform voor gevluchte Oekraïense wetenschappers: AcademicsNLforUkraine. Hier kunnen Nederlandse kennisinstellingen aanbod plaatsen van werkplekken en onderzoeksfaciliteiten, zoals labs en werkplaatsen, waar gevluchte Oekraïense onderzoekers tijdelijk gebruik van kunnen maken.

  Lees meer
 • 11 april 2022

  Veni voor KNAW-onderzoekers

  Drie onderzoekers van de KNAW hebben een Veni-subsidie gekregen voor hun onderzoek. Dankzij de Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen zij de komende drie jaar hun onderzoeksplan realiseren. Een Veni-financiering bedraagt maximaal 280.000 euro en is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te bevorderen.

  Lees meer
 • 7 april 2022

  Een centraal register nevenactiviteiten voor academische wetenschappers

  Het hoort tot de taken van wetenschappers om hun kennis ten goede te laten komen aan de maatschappij. Dat doen ze in contacten en samenwerking met publiek, overheid of bedrijfsleven. Zij leveren noodzakelijke en wenselijke expertise, onder meer in de vorm van ‘nevenfuncties’, vaak een bestuursfunctie of adviseurschap, al dan niet betaald.

  Lees meer

  Filters

  Filter nieuws

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.