Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
Direct naar

  Fondsen: stimuleringsprogramma’s

  KNAW-stimuleringsprogramma’s omvatten verschillende reis- en werkbeurzen en projectsubsidies. Deze programma’s worden merendeels gefinancierd uit de private fondsen van de KNAW, gevormd uit schenkingen en nalatenschappen. Voorbeelden zijn het Fonds Staatsman Thorbecke en het Fonds Medische Wetenschappen. De KNAW Early Career Partnerships, interdisciplinaire verkenningen voor en door onderzoekers aan het begin van hun loopbaan worden mogelijk gemaakt door het Akademiefonds.

  Daarnaast beheert de KNAW fondsen van een vijftal stichtingen die zij ook organisatorisch ondersteunt, waaronder de E.W. Beth Stichting en de Dobberke Stichting voor Vergelijkende Psychologie.

  Wetenschapsprijzen: stimulans en waardering

  De KNAW ziet prijzen als een belangrijk middel om baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en wetenschappers te waarderen en een podium te geven.

  In totaal reikt de KNAW ruim twintig  wetenschappelijke prijzen uit, zelf of in samenwerking met anderen.  De prijzen bestrijken een groot aantal wetenschappelijke disciplines en zijn bestemd voor wetenschappers in verschillende fases van hun carrière.

  Eigen KNAW prijzen zijn de Akademiepenning, de KNAW Early Career Award en de KNAW Onderwijsprijs voor de beste vwo-profielwerkstukken. Prijzen die gezamenlijk worden uitgereikt zijn onder meer de Dr. Hendrik Muller Prijs voor geestes- en sociale wetenschappen, de Instituut Gak-KNAW Award en de Frans/Nederlandse Descartes Huygensprijs.

  Voor een aantal andere prijzen, zoals voor de tweejaarlijkse internationale Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst draagt de KNAW uitsluitend zorg voor het nominatie- en juryproces.

  Gedragscode prijzen, lidmaatschappen, subsidies

  De KNAW heeft een gedragscode voor besturen, jury’s en commissies voor de beoordeling en besluitvorming over het verstrekken van prijzen, fondsen en lidmaatschappen door de KNAW. Doel daarvan is transparantie en het voorkomen van (schijn van) belangenverstrengeling.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.