Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

KNAW Early Career Award

De KNAW Early Career Award erkent vernieuwend en origineel wetenschappelijk onderzoek en stimuleert ook de verdere ontwikkeling van een divers en breed palet aan early career onderzoekers op diverse vlakken binnen de wetenschapsbeoefening.   

De prijsuitreiking vindt plaats op 14 februari 2023.

Nominaties indienen:Open tot 1 juli 2022
Nominatieformulier

Vakgebieden

Alle vakgebieden binnen de Domeinen:

  • Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen
  • Geesteswetenschappen
  • Medische, Medisch-Biologische en Gezondheidswetenschappen
  • Natuur- en Technische Wetenschappen

Voor wie?

Wetenschappers in het Koninkrijk der Nederlanden die niet eerder dan drie en niet langer dan zeven jaar geleden zijn gepromoveerd en die vernieuwende en originele onderzoeksideeën hebben.

Wie kan nomineren?

Leden van de KNAW, leden en alumni van De Jonge Akademie, individuele hoogleraren en onderzoeksinstituten in het Koninkrijk der Nederlanden.

Kandidaten hebben diverse achtergronden en bevinden zich in verschillende stadia van de eerste fase van hun carrière. Naast hun wetenschappelijk talent kunnen zij ook uitblinken op andere vlakken, bijvoorbeeld het inspireren van andere jonge onderzoekers, valorisatie of bijdragen aan de dialoog tussen wetenschap en maatschappij. De KNAW nodigt u daarom uit meerdere perspectieven te laten meewegen bij uw keuze voor nominatie.

Over de KNAW Early Career Award

Portretfoto van Ineke Sluiter
'De KNAW Early Career Award zet een hele generatie jonge wetenschappers in de schijnwerpers.'
Ineke Sluiter, president KNAW
Kunstwerk in een doosje

Over de prijs

De KNAW Early Career Award is door de KNAW ingesteld in 2019 als erkenning voor jonge getalenteerde onderzoekers die aan het begin van hun carrière staan en die in staat worden geacht vernieuwende en originele onderzoeksideeën (verder) te ontwikkelen. Jaarlijks worden maximaal twaalf KNAW Early Career Awards uitgereikt, drie in elk van de vier KNAW domeinen. Een laureaat ontvangt speciaal ontworpen kunstwerk en een geldbedrag van € 15.000,- dat door de ontvanger naar eigen inzicht mag worden aangewend ten bate van de eigen onderzoekscarrière.

Het belang van de Award

Portretfoto van Vigjilenca Abazi, prijswinnaar KNAW Early Career Award
‘Ik wil met de prijs niet alleen mijn eigen onderzoek, maar ook dat van andere jonge wetenschappers te ondersteunen. Als vrouw, afkomstig uit een etnische minderheid, ben ik me ook zeer bewust van de vele barrières die er nog altijd bestaan in de wetenschap. Ik wil niets liever dan dit soort steun ook aan anderen te geven en deze prijs is een geweldige kans om dat te doen.’
Vigjilenca Abazi, laureaat KNAW Early Career Award 2020

Erkenning en aanmoediging

Portretfoto van Donya Alinejad, prijswinnaar KNAW Early Career Award
'Dat ook andere mensen naast mijn directe collega’s en andere deskundigen op mijn vakgebied ook het belang van ons onderzoek erkennen. Dat is echt een zeer grote aanmoediging!'
Donya Alinejad, laureaat KNAW Early Career Award 2021

Laureaten 2021

Gerelateerd

Nominaties indienen:Status: gesloten
Heineken Young Scientists Awards
Bekijk prijs
Aanvragen:Status: gesloten
Dobberke Beurs
Bekijk fonds
Aanvragen:Status: gesloten
Evert Willem Beth Stichting
Bekijk fonds

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.