Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Hubrecht Institute steunt #BOARD23

Het Hubrecht Instituut erkent de verantwoordelijkheid van proefdieronderzoek: niet alleen naar de maatschappij toe, maar ook naar onszelf, en bovenal naar de dieren. Daarom hechten we veel waarde aan transparantie en nemen we ook deel aan BOARD23. We willen zo open mogelijk communiceren over dierproeven bij ons instituut.

Betere zorg voor de dieren

Het Hubrecht Instituut streeft ernaar om het welzijn van de proefdieren voortdurend te verbeteren. Daarom is er vorig jaar een nieuwe, ultramoderne dierenfaciliteit geopend. Hier kunnen we onze dieren optimaal verzorgen. De toegang tot de nieuwe faciliteit wordt streng gecontroleerd en alleen geregistreerde en gecertificeerde gebruikers kunnen er (via handherkenning) naar binnen. Al het materiaal dat binnenkomt wordt eerst grondig gedesinfecteerd in een mistdouche en de onderzoekers komen binnen via een luchtdouche. Op deze manier wordt voorkomen dat er ziekteverwekkers meekomen, wat het welzijn van onze dieren ten goede komt.

Nieuw in de faciliteit is de installatie van rode lampen om het dag-/nachtritme van de dieren na te bootsen en onderzoek te kunnen doen zonder hun biologische klok te verstoren. 

In deze nieuwe faciliteit worden muizen gehuisvest volgens de huidige normen, wat betekent dat ze in groepen leven en dat hun welzijn elke dag wordt gecontroleerd. De kooien hebben een nauwkeurig gecontroleerde luchtstroom, bieden beschutting en verrijking, en de dieren hebben de hele dag ad libitum voedsel tot hun beschikking. 

We houden een dossier bij van alle muizen in onze faciliteit, en experimenten op deze muizen worden alleen uitgevoerd na beoordeling en goedkeuring van de onderzoeksvoorstellen door de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD). Dit zorgt ervoor dat er alleen proefdieren worden gebruikt als er echt geen alternatieven zijn. 

Alternatieven

Niet alleen wordt ernaar gestreefd om het welzijn van onze proefdieren te verbeteren, maar ook werkt het instituut onafgebroken aan het ontwikkelen van nieuwe alternatieven voor onderzoek met proefdieren. Dit onderzoek heeft baanbrekende ontwikkelingen opgeleverd op het gebied van organoïden: miniatuurorganen die in een petrischaaltje in het lab worden gekweekt. Deze miniatuurorganen vormen niet alleen een platform voor onderzoek naar de basisprincipes van orgaanfuncties, maar zijn ook een aantrekkelijk alternatief om potentiële medicijnen tegen bepaalde ziekten te testen. Dankzij dit werk in ons instituut konden er - tegenwoordig wereldwijd gebruikte - protocollen voor het kweken van organoïden worden ontwikkeld, waarbij vrijwel elk orgaan van het lichaam kan worden nagebootst. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.