Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Huygens Instituut

Het instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het instituut ontsluit historische bronnen en literaire teksten voor verder analytisch en interpretatief onderzoek. Daarnaast neemt het Huygens Instituut het voortouw in het ontwikkelen van innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.

Logo Huygens Instituut

Het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur wil mensen die in verbinding staan met Nederlandse geschiedenis en cultuur in staat stellen om op een verantwoordelijke manier waarde toe te kennen aan het historische en culturele erfgoed in dit land. Het instituut beoogt zo ook de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken.

Het instituut ontsluit historische bronnen en literaire teksten voor verder analytisch en interpretatief onderzoek. Daarnaast neemt het Huygens Instituut het voortouw in het ontwikkelen van innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur. Bronnen die het instituut ontsluit zijn onder andere de Resoluties van de Staten-Generaal en de Generale Missiven van de VOC. Literaire teksten die het ontsluit, zijn onder meer de volledige werken van W.F. Hermans en werken van Erasmus.

Het Huygens Instituut is penvoerder van CLARIAH+, de infrastructuur voor digitale geesteswetenschappen in Nederland. Het instituut werkt samen met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Meertens Instituut in het KNAW Humanities Cluster (HuC).

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.