Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies is een nationaal en internationaal expertisecentrum voor interdisciplinair onderzoek naar de geschiedenis van wereldoorlogen, grootschalig geweld en genociden, en de maatschappelijke uitwerking daarvan. Daarnaast verzamelt, bewaart en ontsluit het NIOD archieven en collecties.

Omslagafbeelding met het logo van KNAW-instituut NIOD. Op de achtergrond zijn Duitse WO2-militairen zichtbaar die marcheren langs de Amsterdamse Herengracht.

Het instituut is in 1945 opgericht om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de Indonesische archipel in kaart te brengen. Dit is nog altijd een van de doelen van het NIOD, maar ondertussen is het werkveld aanzienlijk verbreed.

In het wetenschappelijke veld profileert het NIOD zich als centrum van internationaal, vergelijkend en multidisciplinair onderzoek. NIOD-onderzoekers houden zich bezig met daderschap, ervaringen, herinneringen en trauma, transitional justice, rechtsherstel en regimewisselingen. Kortom: met thema’s die licht werpen op massaal geweld in de 20e en 21e eeuw als wereldwijd fenomeen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.