Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
6 september 2022

A beginner’s guide to Dutch academia vernieuwd en online

  De Jonge Akademie maakte in 2018 een gids om deze wetenschappers op weg te helpen en presenteert vandaag de herziene online editie.

  Onderzoeksfinanciering

  De gids biedt ook een overzicht van de mogelijkheden om onderzoeksprojecten te financieren. Zo is het niet alleen van belang dat iemand een goede onderzoeker is, maar wordt er vaak ook verlangd dat diegene bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen of kennisbenutting door derden mogelijk maakt.

  Arbeidsvoorwaarden

  Buitenlandse wetenschappers kunnen hier relatief beperkt onderhandelen over hun salaris, omdat dat binnen de cao moet passen. Daar staat tegenover dat het zwangerschapsverlof en het ouderschapsverlof hier langer zijn dan in veel andere landen. Ook hebben onderzoekers vrij grote vrijheden bij het kiezen van hun werktijden.

  Gelijkwaardigheid

  Een bijzonderheid is dat docenten en studenten hier relatief gelijkwaardig met elkaar omgaan. Docenten begeleiden studenten vooral bij het zelf ontdekken van kennis, in plaats van vooral te zenden. De verhoudingen tussen wetenschappers onderling zijn ook relatief informeel.

  De gids eindigt met overzichten van handboeken en nuttige websites. Er is ook en een handige lijst met afkortingen die ook goed gebruikt kan worden door Nederlandse wetenschappers.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.