Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
16 juni 2022

Brenda Penninx wordt vicepresident KNAW

  Brenda Penninx wordt per 1 september 2022 de nieuwe vicepresident van de KNAW. Zij volgt Marileen Dogterom op, die per 1 juni is gestart als president van de KNAW. Brenda Penninx is hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC (locatie VUmc) en zal dat combineren met haar vicepresidentschap bij de Akademie. 

  Brenda Penninx

  Brenda Penninx

  Brenda Penninx is een multidisciplinaire wetenschapper. In haar onderzoek en onderwijs richt ze zich op een beter begrip van de gevolgen en behandeling van mentale stoornissen. Ze integreert in haar onderzoek genetica en neuro-imaging met klinische, psychologische en sociale invalshoeken. Bestuurlijk heeft zij onder meer ervaring opgedaan als lid van de managementteams van de Afdeling Psychiatrie en van de onderzoeksinstituten Amsterdam Neuroscience en Amsterdam Public Health, en als leider van grote (inter)nationale multi-site onderzoeksconsortia.

  Penninx is sinds 2016 lid van de KNAW, waar ze actief is als voorzitter van de Raad van Medische wetenschappen en vicevoorzitter van het domein Medische-, Medisch-biologische en Gezondheidswetenschappen. Als vicepresident wil ze zich bezighouden met het stimuleren en faciliteren van interdisciplinaire samenwerking in de wetenschap, onder andere op het gebied van klimaat en open science. Daarnaast wil ze zich inzetten in discussies rondom rust en regelmaat in de wetenschap. Hierbij zijn Erkennen en Waarderen, wetenschapscommunicatie en wetenschapsfinanciering belangrijke thema’s.

  Het bestuur van de KNAW

  Het bestuur van de KNAW bestaat uit: Marileen Dogterom (president), Ivo Giesen (vicepresident en algemeen secretaris), Brenda Penninx (vicepresident per 1 september 2022), en de leden Martin van Hees, Sjaak Neefjes, Ton van der Steen en Clara Mulder.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.