Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
19 september 2023

Buys Ballot Medaille voor wolkenonderzoeker Sandrine Bony

Wolken zijn van grote betekenis in ons klimaatsysteem. Maar welke rol spelen zij precies? En hoe verandert dat bij stijgende temperaturen? Het antwoord op die vragen levert een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de processen achter klimaatverandering. De Franse klimaatwetenschapper Sandrine Bony onderzoekt de rol van wolken in het klimaatsysteem en in het bijzonder bij klimaatverandering. Voor haar baanbrekende werk op dit gebied ontvangt zij dit jaar van de KNAW de Buys Ballot Medaille voor meteorologie, in het bijzonder klimaatverandering.

De invloed van wolken is een van de grootste onzekerheden in onze kennis en ons begrip van hoe klimaatverandering zich voltrekt. Hoe is de interactie tussen wolken en de circulatie,  hoe veranderen wolken in een opwarmend klimaat en zullen wolken de verdere klimaatverandering dempen, of juist verergeren? Sandrine Bony heeft nieuwe innovatieve analyses ontwikkeld om deze vragen te beantwoorden door het combineren van resultaten van meetcampagnes, satellietwaarnemingen en computersimulaties. Door haar onderzoek is onze kennis van de interactie tussen wolken en circulatie sterk toegenomen en de onzekerheid van het effect van wolken op klimaatverandering sterk afgenomen.  

Over de winnaar

Sandrine Bony (1968) is onderzoeker aan de Sorbonne Université in Parijs en onderzoeksdirecteur bij het Franse Centre national de la recherche scientifique (CNRS). Ze is actief in tal van internationale panels en werkgroepen, bijvoorbeeld als coördinator van de Grand Challenge on “Clouds, Circulation en Climate Sensitivity van het World Climate Research Programme (WCRP) en als lead author van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
 
Bony ontvangt de Buys Ballot Medaille op 21 november 2023 tijdens een symposium bij de KNAW in Amsterdam. 

De Buys Ballot Medaille

De KNAW stelde de Buys Ballot Medaille in 1888 in als eerbetoon aan de wetenschappelijke verdiensten van meteoroloog en Akademielid C.H.D. Buys Ballot (1817-1890). De medaille werd sinds 1893 eens in de tien jaar uitgereikt. Vanaf 2023 zal de Medaille  elke vijf jaar worden toegekend in de meteorologie met in het bijzonder aandacht voor de kennis over klimaatverandering.  Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) draagt inhoudelijk en financieel bij aan de Buys Ballot Medaille.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.