Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
30 mei 2022

Duurzame voedselproductie leren voorspellen en verbeteren met bodemleven

    Akkers en weiden kunnen behalve voedsel nog veel meer diensten leveren, als het bodemleven gezond is. Deze veelvoud van functies staat onder druk, omdat het moeilijk is om ze te combineren met voedselproductie. Met een project van bijna 4 miljoen euro komt daar hopelijk verandering in. Op dinsdag 31 mei 2022 reikt NWO officieel de subsidie uit van het TTW-Perspectiefprogramma.

    Landbouwgronden leveren, behalve voedsel, ook belangrijke diensten zoals schone lucht en schoon drinkwater. Daarnaast bufferen ze klimaatverandering door broeikasgassen op te slaan en worden ziekten en plagen onderdrukt. Al deze functies zijn afhankelijk van het bodemleven.

    'Door intensieve landbouw komt het bodemleven steeds meer onder druk te staan,' legt programmaleider Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) uit. 'Een brede coalitie van onderzoekers en bedrijven gaat nu bekijken op welke wijze landbouwgronden hun multifunctionaliteit terug kunnen krijgen en welke gewassen, rassen, bodemorganismen en substraten daarbij een rol kunnen spelen.'

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.