Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
21 september 2023

Hersenbank ontvangt vijfduizendste brein voor hersenonderzoek

    De Nederlandse Hersenbank, opgericht in 1985 door de gerenommeerde neurobioloog en schrijver Dick Swaab, staat stil bij een belangrijke mijlpaal: ze hebben het vijfduizendste brein ontvangen voor hersenonderzoek. Deze mijlpaal benadrukt de voortdurende inzet van de hersenbank om weefsel te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar een breed scala aan psychiatrische en neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer. Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, willen we graag stilstaan bij deze bijzondere mijlpaal.

    Met deze overweldigende collectie levert de Hersenbank een belangrijke bijdrage aan het begrip van ons brein. Het verzamelde hersenweefsel wordt niet alleen gebruikt voor hersenonderzoek op het Nederlands Herseninstituut zelf, maar is daarnaast ook beschikbaar gesteld aan onderzoeksgroepen over de hele wereld. Onderzoek van het weefsel heeft zowel in Nederland als internationaal geleid tot baanbrekende ontdekkingen en innovaties.

    Een belangrijke ontdekking waarin de Hersenbank een rol heeft gespeeld is het wetenschappelijk bewijs dat het brein van transseksuelen past bij het gewenste gender. Deze resultaten laten zien dat er een biologische basis aan ten grondslag ligt, wat voor veel steun heeft gezorgd binnen de transseksuele gemeenschap. Daarnaast is met het weefsel uit de Hersenbank aangetoond dat er vele vormen van dementie zijn, niet alleen de ziekte van Alzheimer en dat het vaak al langer sluimert in het brein. Deze inzichten bieden belangrijke handvaten voor vervolgonderzoek.

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.